Przepisy kulinarne
Wtorek, 2 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44158
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Dla dziecka

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kruche rogaliki z marmoladą

Kruche rogaliki z marmoladą filonek
Dodane przez:
Czas przygotowania: 120 minut
Czas chłodzenia / mrożenia: 120 minut
Kaloryczność: 50 kcal
Ilość porcji: 35

Składniki

  • na kruche ciasto:
  • * 2 ¼ szklanki mąki pszennej
  • * 20 dag masła
  • * 2 żółtka
  • * 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • * 1/4 szklanki cukru pudru
  • * szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • * twarda marmolada np. firmy Stovit

Kruchutkie, delikatne, z mnóstwem pysznej marmolady w środku... po prostu pyszne! :)

Etapy przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny) lub całą noc.
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Z przepisu otrzymamy około 30-40 rogalików (w zależności od grubości, na jaką rozwałkujemy ciasto).


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
55

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
110

jasminaa

Ilosc dodanych przepisow:
75

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2930

Haniaaa

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
13

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
52

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168