Przepisy kulinarne
Niedziela, 29 Marca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44640
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przepisy na wielkanoc

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

USTA ADAMA

USTA ADAMA Halina
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość porcji: 24

Składniki

  • CIASTO:
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 5 łyżek wody
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • KREM:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 margaryna np.Kasia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • DODATKOWO:
  • 40 okrągłych biszkoptów
  • marmolada

Pyszne ciasto dla każdego.

Etapy przygotowania

CIASTO: Margarynę,cukier,kakao i wodę gotujemy 5 minut.Studzimy, następnie dodajemy 4 żółtka,mąkę,proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek.  Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Płaską część biszkoptów smarujemy marmoladą i składamy razem po 2 szt.Układamy na cieście wciskając je w środek.Pieczemy 35 minut w temp.170 st.C

KREM: Budyń,mąkę i żółtka rozcieramy w 1 szkl mleka.Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru.Budyń z żółtkami wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy aż zgęstnieje.Studzimy. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo budyń-miksujemy na gładką masę. Krem wykładamy na zimne ciasto.

POLEWA CZEKOLADOWA: margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja.Przestudzoną polewę wylewamy na ciasto.Wkładamy do lodówki do schłodzenia.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Przepisy na wielkanoc

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3021

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
22

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
113

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
3