Przepisy kulinarne
Sobota, 25 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Sękacz w tortownicy

Sękacz w tortownicy
Dodane przez:
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Kaloryczność: 380 kcal
Ilość porcji: 12

Składniki

  • 25 dag masła
  • szklanka (22 dag) cukru
  • 3/4 szklanki (15 dag) mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki (11 dag) mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • łyżka rumu
  • 1/2 laski wanilii
  • tłuszcz do formy

Etapy przygotowania

Masło utrzeć z cukrem na jasną, gładką masę. Stale ucierając, dodawać stopniowo po jednym żółtku, wlać rum, wsypać migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki.

Ze schłodzonych białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.

Tortownicę natłuścić. Na dnie rozprowadzić 2 łyżki ciasta, piec 5 minut w temperaturze 200°C.

Gdy ciasto lekko się zrumieni, wyjąć z pieca, na podpieczonym cieście rozprowadzić kolejne dwie łyżki ciasta i ponownie wstawić formę do pieca, na kolejne 5 minut. Czynności powtarzać do wyczerpania ciasta. (Ważne, aby powstało jak najwięcej cienkich warstw).

Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć z tortownicy i obficie oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
13.11.2011

5 minut to za mało na każdą warstwę!





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210