Przepisy kulinarne
Sobota, 5 Września 2015. Ilość przepisów w serwisie: 45135
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Rogaliki krucho-drożdżowe, bardzo proste!

Rogaliki krucho-drożdżowe, bardzo proste!  Pyza
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 4 szkl. mąki (szkl. o poj. 250 ml)
  • 1 kostka 250g zimnego masła lub margaryny
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl. dobrej, gęstej śmietany (prawdę mówiąc dodaję taką jaką akurat mam, może byż 18, 22 czy 30%, ważne aby była gęsta)
  • 1,5 szkl. bardzo gęstych powideł śliwkowych albo marmolady wieloowocowej
  • 0,5 szkl. konfitury rózanej, też gęstej
  • mąka do podsypywania
  • lukier: 1 szkl. cukru pudru + sok z 1 cytryny + 2-3 łyżki gorącej wody

są pyszne i bardzo łatwo się je przygotowuje

Etapy przygotowania

Ten przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki z pracy i korzystam z niego bardzo często. Domownicy i goszczący u nas przyjaciele po prostu je uwielbiają :-)

Drożdże rozkruszamy do miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka min. aby zrobiły się płynne. Powidła mieszamy dokładnie z konfiturą różaną. 1 jajko roztrzepujemy dokładnie w miseczce - będzie nam potrzebne do posmarowania ciastek przed pieczeniem. Piekarnik nastawiamy na 170st. C i włączamy. Dużą blachę (właściwie to trzy) wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami, następnie dodajemy sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy miękkie ciasto. Nie trzeba go długo wyrabiać, wystarczy, że składniki dobrze się połączą. Nie odstawiamy też ciasta do wyrośnięcia - wyrośnie w piekarniku. Ciasto dzielimy na 6 albo 8 części. Każdą rozwałkowujemy na koło śr. ok 25cm i kroimy na 6-8 trójkątów. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijać zaginając brzegi i formując kształt rogalików. Układamy je luźno na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem - nie muszą wcale stać i wyrastać,  urosną nam podczas pieczenia - pieczemy ok. 10 min. do zrumienienia. Gdy pierwsza partia się piecze, my robimy kolejne rogaliki. Gdy już wszystkie są upieczone, smarujemy je lukrem utartym z cukru pudru z dodatkiem soku cytrynowego i gorącej wody. Z podanej ilość składników ulepimy ok. 36-48 rogalików. Marmolada musi być bardzo gęsta, nawet twarda, i nie nakładajmy jej zbyt wiele, inaczej rogaliki pękają i nadzienie może "uciekać".

Polecam ten przepis, jest naprawdę prosty a rogaliki są przepyszne!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
27.2.2015

Rogaliki przepyszne!!! Robię je teraz często.. Ja osobiście teraz dodaje mniej drożdży, i do lukru daje mniej cytryny i wody bo faktycznie z przepisu wychodzi za rzadki, za to dodaję olejku rumowego wtedy lukier jest taki pyszny..Polecam ten przepis!!!

 
01.2.2015

lipa straszna albo jajkiem albo lukrem jeśli to i to to spływa z twojego przepisu lukru wychodzi na 10 razy więcej rogalików chyba kopiowałaś z jakiegoś innego przepisu nawet nie próbując raz ich zrobić pozdrawiam:D

 
11.6.2010

Pyszne, wyszło mi 48 sztuk :)





REKLAMA

Sonda

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
238

agasurf11

Ilosc dodanych przepisow:
12

Kobi

Ilosc dodanych przepisow:
3