Przepisy kulinarne
Czwartek, 24 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43590
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ptysie z kremem

Ptysie z kremem  BBS
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Kaloryczność: 370 kcal
Ilość porcji: 12

Składniki

  • 1/2 kostki masła (10 dag)
  • 25 dag mąki
  • 5-6 jajek
  • łyżka żelatyny
  • 1/2 kg truskawek
  • 10 dag cukru
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól

Etapy przygotowania

Szklankę wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Wsypać mąkę, mieszać podgrzewając. Zdjąć z ognia, wbić jajko, wymieszać. Masę przełożyć do miski, wbić pozostałe jajka, mieszając ostudzić.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do szprycy z gwiaździstą końcówką, wycisnąć na papier 12 rozetek. Piec 25 minut w temp. 225 C (na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą). Gorące ptysie przekroić, ostudzić.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Truskawki umyć. 30 dag owoców zmiksować z cukrem, przetrzeć przez sito. Resztę pokroić w plasterki.

Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści, dodać do musu truskawkowego, schłodzić. Kremówkę ubić, wymieszać z tężejącym musem.

Kremem i pokrojonymi truskawkami wypełnić ptysie, przykryć, oprószyć z wierzchu  cukrem pudrem.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
02.10.2009

Uwielbiam ptysie





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
240

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!