Przepisy kulinarne
Piątek, 1 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44035
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Mus pomarańczowy

Mus pomarańczowy przejsowa
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 6 pomarańczy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5-7 łyżek cukru pudru
  • 250 ml gęstej śmietany 36%
  • 4 żółtka
  • kilka listków melisy lub mięty do dekoracji

Efektowny choć prosty deser z pomarańczy.

Etapy przygotowania

Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Odcinamy górne części owoców. Wydobywamy ze środka miąższ, tak abysmy otrzymali ze skórek "miseczki". Z miąższu wyciskamy sok - do potrawy będzie nam potrzebne 300 ml soku, resztę możemy zostawić do wypicia. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Sok ubijamy na parze z żółtkami i cukrem pudrem. Do gęstniejącego kremu, dodajemy żelatynę i miksujemy aż się całkowicie rozpuści i w masie nie będzie żadnych grudek.. Masę studzimy i wstawiamy do lodówki. Wówczas ubijamy śmietanę. Gdy zauważymy,że krem zaczyna gęstnieć na ściankach miski, mieszamy go z bitą śmietaną. Mus nakładamy do miseczek z pomarańczy i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Super wygląda udekorowany listkami mięty lub melisy i kawałeczkami pomarańczy. Mnie wyszło sześć porcji musu,jednak musimy pamietać, żę zależy to od wielkości pomarańczy, czyli naszych miseczek :)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
35

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55

Ilosc dodanych przepisow:
393