Przepisy kulinarne
Piątek, 25 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44004
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Mazurek z czekoladą

Mazurek z czekoladą  fotolia.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 430 kcal
Ilość porcji: 16

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag czekolady deserowej
  • po 5 dag orzechów włoskich, arachidowych i laskowych
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • skórka pomarańczowa i cytrynowa do dekoracji

Etapy przygotowania

Ciasto: mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać cukier, żółtka, szybko zagnieść ciasto. Owinąć folią, włożyć na 30 minut do lodówki.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek. Nałożyć do dużej tortownicy, palcami uformować falisty brzeg.

Piec na złoto 20/30 minut w temperaturze 200 C.

Masa: z cukru i 100 ml wody ugotować syrop. Włożyć czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Wsypać kakao, wymieszać. Przestudzić, włożyć masło, mieszać, aż się rozpuści.

Na wystudzonym cieście rozsypać posiekane orzechy.

Rozsmarować masę czekoladową, odłożyć do zastygnięcia.

Ozdobić skórką pomarańczową i cytrynową.

 

 Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
25.10.2009

ładna dekoracja tego mazurka

 
23.5.2009

mazurek to drugie ciasto obok francuskiego, które znam tylko ze sklepów - jakoś nie mam odwagi by je sama upiec





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
218

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194