Przepisy kulinarne
Piątek, 31 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44228
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 120 minut
Kaloryczność: 400 kcal
Ilość porcji: 16

Składniki

  • 2 szklanki (30 dag) mąki krupczatki
  • kostka (200 g) masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • KAJMAK:puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • do dekoracji skórka pomarańczowa i obrane migdały

Etapy przygotowania

Mazurek - przepis na mazurek kajmakowy

Ciasto : z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć je folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować, wylepić natłuszczoną formę. Piec 20 minut w temperaturze 200°C, ostudzić.

Kajmak : puszkę mleka zalać w garnku zimną wodą i gotować na małym ogniu 2–3 godz. Ciasto posmarować konfiturą, rozprowadzić na niej masę kajmakową. Udekorować skórką i migdałami.  

Idealny mazurek na Wielkanoc.

 Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
238