Przepisy kulinarne
Środa, 23 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43989
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy
Dodane przez:
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 120 minut
Kaloryczność: 400 kcal
Ilość porcji: 16

Składniki

  • 2 szklanki (30 dag) mąki krupczatki
  • kostka (200 g) masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki (10 dag) cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • KAJMAK:puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • do dekoracji skórka pomarańczowa i obrane migdały

Etapy przygotowania

Mazurek - przepis na mazurek kajmakowy

Ciasto : z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć je folią, włożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować, wylepić natłuszczoną formę. Piec 20 minut w temperaturze 200°C, ostudzić.

Kajmak : puszkę mleka zalać w garnku zimną wodą i gotować na małym ogniu 2–3 godz. Ciasto posmarować konfiturą, rozprowadzić na niej masę kajmakową. Udekorować skórką i migdałami.  

Idealny mazurek na Wielkanoc.

 Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2889

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
31

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
213

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194