Przepisy kulinarne
Środa, 16 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43568
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kolorowy keks

Kolorowy keks
Dodane przez:
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 410 kcal
Ilość porcji: 12

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • kostka margaryny
  • po 5 dag bakalii: orzechów, migdałów, rodzynek, fig, daktyli i moreli suszonych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Etapy przygotowania

Keks - przepisy na Wielkanoc

Bakalie zalać wrzątkiem, pozostawić na 25 minut, a gdy napęcznieją, osączyć. Morele, figi, daktyle pokroić na kawałki. Orzechy i migdały obrać ze skórki i posiekać.

Bakalie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę, wraz z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Bakalie wymieszać z mąką i połączyć z ciastem.

Ciasto włożyć do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką. Piec 45 min w 180°C. Ciepłe wyjąć, ozdobić skórką pomarańczową.

Taki keks zasmakuje każdemu. Smacznego! :)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
108

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
235

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1054

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
87

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!