Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 20 Kwietnia 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44683
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kolorowy keks

Kolorowy keks
Dodane przez:
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 410 kcal
Ilość porcji: 12

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • kostka margaryny
  • po 5 dag bakalii: orzechów, migdałów, rodzynek, fig, daktyli i moreli suszonych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Etapy przygotowania

Keks - przepisy na Wielkanoc

Bakalie zalać wrzątkiem, pozostawić na 25 minut, a gdy napęcznieją, osączyć. Morele, figi, daktyle pokroić na kawałki. Orzechy i migdały obrać ze skórki i posiekać.

Bakalie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę, wraz z proszkiem do pieczenia dodać do masy. Bakalie wymieszać z mąką i połączyć z ciastem.

Ciasto włożyć do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką. Piec 45 min w 180°C. Ciepłe wyjąć, ozdobić skórką pomarańczową.

Taki keks zasmakuje każdemu. Smacznego! :)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3032

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
15

samsos

Ilosc dodanych przepisow:
25

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
7

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
20

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
117

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
223