Przepisy kulinarne
Piątek, 25 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43601
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

CYCKI MURZYNKI

CYCKI MURZYNKI Halina
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin
Czas pieczenia: 30 minut

Składniki

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl suchego maku
  • 1 szkl wiórek kokosowych
  • KREM:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 galaretkę cytrynową
  • 1 margarynę Kasię
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • DODATKOWO:
  • 28 okrągłych biszkoptów
  • rodzynki
  • alkohol do namaczania biszkoptów

Super ciasto na czasie i na każdą okazję.

Etapy przygotowania

CIASTO : Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.Miksując dodać cukier,żółtka i resztę składników. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piec 30 minut w temp.170 st.C.KREM: Ugotować budyń dodając 3 łyżki cukru. Na końcu gotowania wsypać suchą galaretkę i dobrze wymieszać−nie gotować.Ostudzić. Miękką margaryną utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce budyniu.
POLEWA CZEKOLADOWA: Margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja.
Ostudzone ciasto przeciąć na połowę. Spód ciasta lekko nasączyć i nałożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem ,nasączyć i wyłożyć resztę kremu−rozsmarować. Biszkopty nasączyć w alkoholu i następnie ułożyć na cieście− 7 na długiej a 4 na krótkiej stronie. Każdego biszkopta polać polewą czekoladową i położyć na wierzch rodzynkę. Dobrze schłodzić w lodówce.
RADA: KREM MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ BEZ GALARETKI,ALE JAK BĘDZIE GALARETKA TO KREM LEPIEJ BĘDZIE SIĘ TRZYMAŁ.
DO NAMACZANIA BISZKOPTÓW NAJLEPIEJ UŻYĆ NISKOPROCENTOWEGO ALKOHOLU np. LIKIERU WTEDY JEST DELIKATNE I MOGĄ JEŚĆ TO CIASTO DZIECI.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
29.3.2011

Ciasto piekłam na święta Bożego Narodzenia.Jest przepyszne.Zamiast alkoholu użyłam olejku rumowego na bazie spirytusu.

 
22.4.2010

Ciasto jest pyszne tylko ja zamiast biszkoptówi polewy czekoladowej na wierzch położyłam delicje i tez jest super

 
07.1.2010

tez je jadlam i jest pyszne.





REKLAMA

Sonda

fot. shutterstock.com
ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
242

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1061

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
91

Cukier Puder

Ilosc dodanych przepisow:
2

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
18

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
68

yzka

Ilosc dodanych przepisow:
1

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!