Przepisy kulinarne
Czwartek, 23 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

CYCKI MURZYNKI

CYCKI MURZYNKI Halina
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin
Czas pieczenia: 30 minut

Składniki

  • CIASTO:
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl suchego maku
  • 1 szkl wiórek kokosowych
  • KREM:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 galaretkę cytrynową
  • 1 margarynę Kasię
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • DODATKOWO:
  • 28 okrągłych biszkoptów
  • rodzynki
  • alkohol do namaczania biszkoptów

Super ciasto na czasie i na każdą okazję.

Etapy przygotowania

CIASTO : Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.Miksując dodać cukier,żółtka i resztę składników. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piec 30 minut w temp.170 st.C.KREM: Ugotować budyń dodając 3 łyżki cukru. Na końcu gotowania wsypać suchą galaretkę i dobrze wymieszać−nie gotować.Ostudzić. Miękką margaryną utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce budyniu.
POLEWA CZEKOLADOWA: Margarynę rozpuścić z wodą,cukrem i kakao. Gotować 2 minuty mieszając aby wyszła gładka konsystencja.
Ostudzone ciasto przeciąć na połowę. Spód ciasta lekko nasączyć i nałożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem ,nasączyć i wyłożyć resztę kremu−rozsmarować. Biszkopty nasączyć w alkoholu i następnie ułożyć na cieście− 7 na długiej a 4 na krótkiej stronie. Każdego biszkopta polać polewą czekoladową i położyć na wierzch rodzynkę. Dobrze schłodzić w lodówce.
RADA: KREM MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ BEZ GALARETKI,ALE JAK BĘDZIE GALARETKA TO KREM LEPIEJ BĘDZIE SIĘ TRZYMAŁ.
DO NAMACZANIA BISZKOPTÓW NAJLEPIEJ UŻYĆ NISKOPROCENTOWEGO ALKOHOLU np. LIKIERU WTEDY JEST DELIKATNE I MOGĄ JEŚĆ TO CIASTO DZIECI.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
29.3.2011

Ciasto piekłam na święta Bożego Narodzenia.Jest przepyszne.Zamiast alkoholu użyłam olejku rumowego na bazie spirytusu.

 
22.4.2010

Ciasto jest pyszne tylko ja zamiast biszkoptówi polewy czekoladowej na wierzch położyłam delicje i tez jest super

 
07.1.2010

tez je jadlam i jest pyszne.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210