Przepisy kulinarne
Sobota, 25 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Crumble ze śliwkami

Crumble ze śliwkami
Dodane przez:
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 550 kcal
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 50 dag śliwek
  • 10 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • CIASTO:
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 15 dag mielonych migdałów
  • 15 dag mąki

Etapy przygotowania

■ Śliwki umyć, podzielić na połówki, usunąć pestki. Włożyć do miski, wymieszać z cukrem oraz cukrem waniliowym.
Ciasto : do miski wsypać cukier, migdały, mąkę i pokrojone na kawałki masło. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, rozcierając kruszonkę rękami na drobne grudki.

■ Śliwki włożyć do naczynia do zapiekanek posmarowanego masłem. Na owoce równomiernie rozłożyć kruszonkę. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.  

Ciasto kruche nie powinno być wyrabiane zbyt długo, bo po upieczeniu będzie twarde i niesmaczne. Wystarczy zagniatać je tylko do momentu, kiedy składniki się połączą.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210