Przepisy kulinarne
Niedziela, 26 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

CIASTO ZEBRA

CIASTO ZEBRA
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 2,5 szkl. mąki + 2 łyżki
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oliwy
  • 5 jajek
  • 1 szkl. wody gazowanej przezroczystej ( oranżada , sprite )
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( z czubkiem )
  • 1 cukier waniliowy

Ciacho w paski na każdą okazję

Etapy przygotowania

 Jaja z cukrem i cukrem waniliowym ubić mikserem na gęstą, puszystą masę (około 10 minut).Wciąż miksując, ale na niższych obrotach, dolewać oranżadę i olej, a następnie dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki.
Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy.
Zebrę piec około 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni.
Ciasto można polać polewą czekoladową


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
19.7.2011

Bardzo ładnie wygląda i na pewno jest smaczne;)

 
26.2.2010

mi wychodzi troche inna zebra ale ta jest extra

 
24.2.2010

Pięknie się prezentuje;)





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210