Przepisy kulinarne
Niedziela, 20 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43576
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciasto ucierane ze śliwkami

Ciasto ucierane ze śliwkami
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Kaloryczność: 380 kcal
Ilość porcji: 12

Składniki

  • 7–8 jajek
  • szklanka cukru
  • 3–4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 torebki kisielu żurawinowego
  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 1/2 kg śliwek węgierek
  • 10 dag płatków migdałowych
  • tarta bułka i tłuszcz do blachy

Etapy przygotowania

Śliwki umyć, osączyć i wydrylować.

Masło stopić, wystudzić.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kisielem w proszku, cukrem, wbić jajka, wlać stopione masło i wszystko wymieszać.

Prostokątną formę o wymiarach 30x40 cm posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Wlać ciasto, na wierzchu ułożyć połówki śliwek (zimą można dodać śliwki z konfitury i dosypać garść rodzynek), całość posypać płatkami migdałowymi. Piec 30 minut w temperaturze 200°C. Ostudzić, pokroić.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1058

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
90

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
109

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
12

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
181

kondzii

Ilosc dodanych przepisow:
1

magdelka

Ilosc dodanych przepisow:
1

Klaudusia2008

Ilosc dodanych przepisow:
2

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!