Przepisy kulinarne
Środa, 3 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44158
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką  fotolia.com
Dodane przez:
Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Kaloryczność: 370 kcal
Ilość porcji: 16

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 10 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 20 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • 1/4 l mleka
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • po garści skórki pomarańczowej i rodzynek
  • KRUSZONKA:
  • 15 dag mąki
  • 7 dag masła
  • 7 dag cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • tłuszcz i mąka do formy

Etapy przygotowania

Ogrzaną mąkę przesiać do miski. Masło roztopić w rondelku. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, dolać ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać. Odstawić rozczyn w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.

Do przesianej mąki dodać rozczyn, masę żółtkową, resztę ciepłego mleka, sól oraz pozostały cukier. Połączyć za pomocą miksera lub ręcznie. Po chwili dodać ciepłe masło. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i skórkę. Uformować kulę, oprószyć mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.

Składniki kruszonki posiekać nożem, zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stół podsypany mąką i ponownie zagnieść. Płaską formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto i natłuszczonymi palcami rozciągnąć na całą powierzchnię blachy. Odstawić na godzinę. Gotową kruszonkę rozdrabniać palcami na ciasto albo ścierać na grubej tarce. Piec 45 minut w temperaturze 200–220˚C.

PAMIĘTAJ

Mąkę do ciasta zawsze przesiewaj, dzięki temu będzie ona dobrze napowietrzona.

Ciasto drożdżowe najlepiej wyrabiaj ręcznie. (W początkowej fazie możesz użyć miksera). Należy to robić tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki. Podczas wyrabiania wtłacza się w nie powietrze, co sprzyja rośnięciu i puszystości ciasta.

Ciasto do wyrośnięcia odstawiaj w ciepłe miejsce, koniecznie przykryte ściereczką (ciasto nie znosi przeciągów). Temperatura, w jakiej najlepiej rośnie, to 20–30˚C. Jeśli przez przypadek ciasto zagrzeje się zbyt mocno, powyżej 30˚C, trzeba ponownie je wyrobić, dodając świeżych drożdży.

Ciasto lepiej rośnie, gdy drożdże z mlekiem, jaja i masło będziesz dodawać kolejno do podgrzanej uprzednio mąki.

Po wyrośnięciu ciasta (powinno podwoić swoją objętość) zagnieć je ponownie i uformuj zależnie od tego, jaki wyrób przygotowujesz (placek, babkę czy ciasto w keksówce).

Uformowane ciasto możesz już piec, trzymaj się czasu pieczenia podanego w  przepisie, przekroczenie go spowoduje powstanie grubej i twardej skórki.

Zbyt wysoka temperatura lub za krótki czas pieczenia spowoduje powstanie tzw. zakalca.

Upieczone ciasto wyjmij z formy dopiero po kliku minutach i odstaw je do wystygnięcia. Nie wolno chować jeszcze ciepłego ciasta do szafki czy pojemnika, musi odparować.

Ciasto drożdżowe możesz upiec samo, posypane kruszonką, możesz też stosować dodatki takie jak: powidła, owoce, masa makowa, masa serowa. Można przygotować z niego placki, babki, zawijańce, rogaliki, bułeczki, pączki, paszteciki.

 

 Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
 Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
24.2.2014

mniammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm!





REKLAMA

Sonda

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
55

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
110

jasminaa

Ilosc dodanych przepisow:
75

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2930

Haniaaa

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
13

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
52

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168