Przepisy kulinarne
Czwartek, 18 Grudnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44429
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa  shutterstock
Dodane przez:
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Kaloryczność: 190 kcal
Ilość porcji: 12

Składniki

  • Ciasto:
  • 25 dag orzechów włoskich obranych
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 12,5 dag cukru
  • łyżka mąki
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • Dekoracja:
  • pomarańcza
  • 20 dag cukru pudru
  • 30 ml likieru pomarańczowego

Etapy przygotowania

Babka pomarańczowa na Wielkanoc:

■ Ciasto: orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu i zemleć. Jajka rozdzielić, białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka zmiksować z cukrem, mąką i skórką pomarańczy na kremową masę.

■ Kandyzowaną skórkę pomarańczową i orzechy wymieszać z masą jajeczną, delikatnie połączyć z pianą. Ciasto wlać do formy w kształcie wieńca, piec godzinę w temp. 200°C.

■ Skórkę pomarańczy odkroić i pokroić w paseczki. Cukier puder wymieszać z 3 łyżkami soku wyciśniętego z pomarańczy i likierem na kremową masę.

■ Ciasto ostudzić i udekorować lukrem, paseczkami skórki oraz ew. połówkami orzechów włoskich.

Ciasto, takie jak babka pomarańczowa   idealnie pasuje na stół wielkanocny. Tradycyjna  babka pomarańczowa   sprawi, że święta będą jedyne w swoim rodzaju.

Smacznego!

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
8

Angua

Ilosc dodanych przepisow:
15

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
22

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
216

foka

Ilosc dodanych przepisow:
282

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2962