Dania dietetyczne

5227 przepisów

Dania dietetyczne są podstawą zdrowego żywienia. Poprzez wykluczenie niektórych składników, potrawy dietetyczne wspomagają odchudzanie i wpływają pozytywnie na stan zdrowia. Lekkie posiłki pomagają wspierać również układ trawienny, leczyć zaparcia i wzdęcia oraz skutecznie zapobiegają otyłości.

W naszej galerii znajdziecie mnóstwo świetnych pomysłów na dania dietetyczne!

Przepisy na dania dietetyczne

Dania dietetyczne - gotowanie

Słowo „dieta” pochodzi z greki i oznacza dosłownie „styl życia”. W języku polskim dietą określa się sposób odżywiania, a potocznie (choć nieprawidłowo) – spożywanie potraw, które powodują utratę wagi. Tymczasem w nauce o żywieniu rozróżnia się 4 rodzaje diet:

  • zwyczajową (naturalną), która określa sposób odżywiania powszechny w danej społeczności. Medycyna ten rodzaj diety definiuje jako dietę podstawową,
  • alternatywną – świadomie przyjęty inny niż naturalny sposób odżywiania, który ma na celu rezygnację z pewnych pokarmów (np. wegetarianizm) czy metod ich przygotowania (np. witarianizm). Diety eliminacyjne również zalicza się do alternatywnych,
  • terapeutyczną – odżywianie, w którym z przyczyn zdrowotnych ograniczono składniki energetyczne i substancje odżywcze. Są to diety niezbilansowane w stosunku do potrzeb organizmu zdrowego, lecz ich okresowe stosowanie ma uzasadnienie terapeutyczne. W medycynie tego rodzaju diety nazywa się leczniczymi.
  • doświadczalną – pożywienie wykorzystywane w badaniach związanych z żywieniem. Diety doświadczalne mogą być prowadzone na zwierzętach laboratoryjnych i ludziach.

Największe zainteresowanie większości osób wzbudzają diety alternatywne, których celem jest wyeliminowanie z pożywienia nadmiaru węglowodanów oraz tłuszczów zwierzęcych. Potrawy dietetyczne przygotowane w oparciu o ich zasady mają do spełnienia kilka zadań. Po pierwsze powinny być niskotłuszczowe i ubogie w węglowodany, a tym samym nie dostarczać organizmowi tzw. pustych kalorii, które są przyczyną wielu chorób oraz nadwagi i otyłości. Powinny jednak zapewniać odpowiednią ilość substancji odżywczych oraz składników mineralnych i witamin, po to, żeby zapewnić organizmowi prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie.

Powszechnie dostępne przepisy dietetyczne pozwalają nie tylko na sporządzenie dań o niskiej zawartości tłuszczów i węglowodanów a zarazem odżywczych, ale również wizualnie atrakcyjnych, co jest ważne zwłaszcza w przypadku potraw ubogich w tłuszcz, który jest nośnikiem smaku.

Dania dietetyczne, czyli jakie?

Dania dietetyczne pozbawione są składników uznawanych za tuczące i dostarczające organizmowi "pustych kalorii". Zawierają za to dużo chudego mięsa, ryb (dietetyczny karp jest przykładem na to, że nawet tłuste ryby przyrządzone w odpowiedni sposób są niskokaloryczne), warzyw i owoców, a także tłuszczów roślinnych, niezbędnych ze względu na rozpuszczalność niektórych witamin właśnie w tłuszczu, którego pozbawione jest dietetyczne jedzenie.

Dieta niskokaloryczna nie jest wymagająca. Odpowiednio dobrana dieta, unikanie słodyczy oraz słonych przekąsek i regularne spożywanie posiłków to pierwszy krok do zdrowego stylu odżywiania. Następny stanowią smaczne potrawy niskokaloryczne oraz lekkie dania przygotowane w oparciu o zbilansowaną dietę.

Wiele osób, które chętnie stosowałyby zasady zdrowego odżywiania ubogiego w tłuszcze zwierzęce i węglowodany, obawia się, że przygotowanie posiłków będzie czasochłonne i wymaga dużego nakładu pracy. Nie jest to prawdą – dietetyczne danie jednogarnkowe na bazie mięsa z kurczaka oraz warzyw przygotować można dosłownie w pół godziny, podobnie zresztą jak różnorodne sałatki dietetyczne. Istotą potraw dietetycznych jest ich urozmaicony skład pozbawiony dużej ilości tłuszczów i węglowodanów, a nie czasochłonność czy trudność obróbki.

Triki, które pomogą ze zwykłych potraw zrobić dietetyczne. Polska kuchnia jest smaczna, ale ciężkostrawna, bogata w zawiesiste sosy, śmietany i ociekające tłuszczem mięsa oraz mączne zasmażki i zaklepanki. Większość tradycyjnych potraw można jednak uczynić w prosty sposób bardziej fit. Jedzenie będzie wtedy nadal smaczne, a jednak dużo mniej kaloryczne. Sposoby na „odchudzenie” sutych posiłków to:

  • smażenie bez tłuszczu lub na niewielkiej ilości tłuszczu roślinnego (przy dobrej patelni wystarczy dosłownie jedna łyżeczka),
  • pieczenie i duszenie zamiast smażenia,
  • dodawanie do potraw dużej ilości warzyw,
  • używanie ziół i przypraw,
  • wybieranie drobiu, ryb i wołowiny zamiast wieprzowiny,
  • używanie produktów chudych zamiast pełnotłustych,
  • rozcieńczanie soków oraz wina.

Dania dietetyczne - desery

Dość często, zwłaszcza w pierwszym etapie zmiany żywienia, najbardziej dokuczliwy jest brak słodyczy. Na szczęście nie trzeba z nich rezygnować całkowicie. Wystarczy zamienić obfitujące w cukier i tłuszcz palmowy gotowe ciasteczka deserowe na przygotowane w domu dietetyczne ciasteczka owsiane z dodatkiem bakalii.

Z kolei fani czekolady wymienią klasyczne brownie na dietetyczne ciasteczka czekoladowe, a amatorzy deserów owocowych zastąpią wysokokaloryczną bitą śmietanę – równie białym i świetnie komponującym się zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami – serkiem homogenizowanym. Niskokaloryczna może być nawet beza, jeżeli do ich pieczenia użyjemy stewii albo ksylitolu zamiast białego cukru.

Artykuły powiązane

Daria Gradziuk
06.08.2020

Kobiety bez diety: Daria Gradziuk poleca swoje przepisy

Kobiety bez diety udowadniają, że "diety" to tylko hasło, a rygorystyczne podporządkowanie reżimowi dietetycznemu nie musi wyjść nam na zdrowie. W książce "Kobiety bez diety" 6 wyjątkowych dietetyczek i psychodietetyczek rozmawia o swoich obserwacjach na temat jadłospisu Polaków, diet-cud i podejścia do jedzenia. To niestandardowy poradnik, lektura obowiązkowa, aby poznać m.in. zasady jedzenia intuicyjnego.

Hanna Stolińska
04.08.2020

Kobiety bez diety: Hania Stolińska poleca swoje przepisy

Kobiety bez diety - to tytuł książki, wyjątkowego zapisu rozmów dietetyczek, ekspertek ds. żywienia i psychodietetyczek. Hanna Stolińska, dietetyk, z okazji premiery książki poleca specjalnie dla nas swoje ulubione przepisy - na owsiankę, ciasteczka i placki z piekarnika.

Blender kielichowy – szklany czy plastikowy?
13.07.2020

Blender kielichowy w kuchni - pomocnik nie tylko do koktajli

Blender kielichowy to małe AGD, które coraz częściej można spotkać w polskich kuchniach. O ile blender ręczny łatwo schowamy do szuflady, o tyle to blender kielichowy rozprawi się bezbłędnie z większą porcją owoców, warzyw, a także nabiałem czy składnikami zupy. W cyklu "Dobre rzeczy" podpowiadamy, jak wybrać idealny blender kielichowy.

Healthy sweets by Ann
21.06.2020

Healthy sweets by Ann - 5 słodkich powodów, dla których warto mieć tę książkę kulinarną

Healthy sweets by Ann to kolejna książka autorstwa Anny Lewandowskiej. Trenerka, mama i miłośniczka dobrego, ale wartościowego jedzenia, tym razem na warsztat wzięła słodkości w zdrowszej wersji. Nie zabrakło przepisów na słynne kulki mocy, ale także specjalny tort dla Roberta (męża Ani Lewandowskiej) czy przepisy na dania ze dzieciństwa w oryginalnej wersji. Oto 5 słodkich powodów, dla których warto sięgnąć po książkę Healthy sweets by Ann!

Wspomagamy opalanie
12.06.2020

Wspomagajmy opalanie - zacznij od diety

Wszyscy mówią o szkodliwości słońca, a opalenizna jakoś nie wychodzi z mody. Korzystajmy więc z lata, ale róbmy to z głową! Nadmiar słońca szkodzi skórze. Wszystkiemu są winne wolne rodniki - agresywne cząsteczki, które powstają w organizmie m.in. na skutek działania promieni słonecznych. Sprawdzamy, jak dietą i jadłospisem można wspomóc rozsądne opalanie się.

Młody jęczmnień - uzupełnienie wegańskiej diety
25.05.2020

Młody jęczmień – uzupełnienie wegańskiej diety

Młody jęczmień to idealne uzupełnienie wegańskiej diety. Dzięki dodawaniu proszku z jęczmienia do wegańskich i wegetariańskich potraw uzupełniamy ważne składniki pokarmowe. Młody jęczmień to składnik pozwalający zachować zdrowie i urodę na dłużej. Podpowiadamy, jakie właściwości ma młody jęczmień i z czym go łączyć.

Agata Ziemnicka
24.05.2020

Agata Ziemnicka: Dążę do prostoty

Agata Ziemnicka, dietetyczka i psycholożka. Uważa, że „zwyczajna” żywność może być też pokarmem dla duszy. Sama zaczyna dzień od soku. – To znak dla organizmu: „widzę cię i dbam o ciebie” – przekonuje. W wywiadzie dla magazynu "Moje Gotowanie" opowiedziała Dorocie Filipkowskiej  nie tylko o sokach i koktajlach z książki "Soki i koktajle w minutę".

Lekko na wiosnę
28.04.2020

8 powodów, dlaczego warto kupić wydanie specjalne Moje Gotowanie Lekko na wiosnę

Dieta na wiosnę to m.in. lekkie propozycje na śniadania, obiad czy kolację. Lekkie przekąski z sezonowych składników też powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Dużo propozycji na proste dania znajdziecie w nowym wydaniu specjalnym Moje Gotowanie Lekko na wiosnę. Oto 8 smakowitych powodów, dlaczego warto mieć swój egzemplarz!

Zdrowe śniadanie
31.03.2020

Jak wzmocnić odporność? Dietetyk poleca naturalne sposoby

O odporność powinniśmy dbać cały rok. Pomoże w tym przede wszystkim zbilansowana, przemyślana dieta. Dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, podpowiada, jak dodatkowo możemy wzmacniać odporność, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Ekspertka poleca m.in. przepis na syrop z cebuli, czyli babciny odświeżony trik, a także przepis na sok imbirowy, czyli gwiazdę ostatnich sezonów w temacie odporności. W jakie inne produkty warto się zaopatrzyć? O tym w poradniku poniżej.

Jedzenie na zapas w domu
14.03.2020

Zapasy jedzenia w domu? Jagna Niedzielska: zaplanujmy zakupy!

Zapasy jedzenia w domu to coś, co z jednej strony może zapewnić nam idealny plan posiłków dla całej rodziny, ale z drugiej - łatwo może zaprowadzić nas do zmarnowania jedzenia, a tym samym straty pieniędzy. Jagna Niedzielska podpowiedziała, jak zabrać się za zakupy, jeśli chcemy zrobić przemyślane zapasy jedzenia w domu. Prowadząca program "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" podpowiedziała, które produkty faktycznie mogą być przechowywane w dłużej, a w dodatku będą zdrowym uzupełnieniem codziennego jadłospisu - nawet w trudniejszej sytuacji społecznej.