Zupa z soczewicy z pieczonymi pomidorami

Zupa z soczewicy z pieczonymi pomidorami to pożywny wegetariański przepis na obiad. Pełna witamin, aromatyczna i rozgrzewająca świetnie sprawdzi się jako posiłek w chłodne dni.

Ocena:

(średnia 4.49 z 196 głosów)

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
    1 l bulionu warzywnego
    700 g pomidorów
    kilka łyżek oleju rzepakowego
    1 marchewka
    1 łyżeczka wędzonej papryki
    2 łyżki płatków drożdżowych
    2 łyżki ajwaru lub pasty paprykowej
    1 łyżeczka chili
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    świeża bazylia lub shiso do posypania

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Zupa z soczewicy to klasyka kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Rozgrzewająca i energetyzująca, świetnie sprawdzi się jako pożywny posiłek w chłodne dni.

    Soczewica świetnie sprawdza się w potrawach kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Jej cenne, prozdrowotne właściwości, dobry smak oraz uniwersalność to nie wszystkie zalety! Więcej o soczewicy przeczytacie tutaj. Zupę z soczewicy można przygotować na wiele sposobów. Często łączy się ją z pomidorami i czerwoną papryką. Popularna jest także zupa z soczewicy na mleku kokosowym. To warzywo strączkowe świetnie sprawdza się także w zupach kremach. Najlepiej eksperymentować i samemu opracować ulubiony przepis.

    Wykonanie

    Soczewicę wsypujemy do bulionu i gotujemy przez 30 minut. W międzyczasie myjemy pomidory, smarujemy je olejem, układamy na blasze i pieczemy przez 20 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie wyciągamy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pomidory wrzucamy do soczewicy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do garnka. Dodajemy do zupy wszystkie przyprawy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Gotujemy jeszcze przez 10-15 minut i zestawiamy z ognia. Doprawiamy do smaku. Podajemy gorącą, posypaną ziołami.

Porady

Zobacz też: gulasz wegetariański z soczewicą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy