Zupa z soczewicy z pieczonymi pomidorami
Zupa z soczewicy z pieczonymi pomidorami - Przepis na Zupa z soczewicy z pieczonymi pomidoramiZupa z soczewicy z pieczonymi pomidorami to pożywny wegetariański przepis na obiad. Pełna witamin, aromatyczna i rozgrzewająca świetnie sprawdzi się jako posiłek w chłodne dni.

(średnia 4.49 z 196 głosów)
Składniki:
200 g czerwonej soczewicy
1 l bulionu warzywnego
700 g pomidorów
kilka łyżek oleju rzepakowego
1 marchewka
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki ajwaru lub pasty paprykowej
1 łyżeczka chili
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
świeża bazylia lub shiso do posypania
Rodzaj diety:
Kroki wykonania:
Zupa z soczewicy to klasyka kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Rozgrzewająca i energetyzująca, świetnie sprawdzi się jako pożywny posiłek w chłodne dni.
Soczewica świetnie sprawdza się w potrawach kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Jej cenne, prozdrowotne właściwości, dobry smak oraz uniwersalność to nie wszystkie zalety! Więcej o soczewicy przeczytacie tutaj. Zupę z soczewicy można przygotować na wiele sposobów. Często łączy się ją z pomidorami i czerwoną papryką. Popularna jest także zupa z soczewicy na mleku kokosowym. To warzywo strączkowe świetnie sprawdza się także w zupach kremach. Najlepiej eksperymentować i samemu opracować ulubiony przepis.
Wykonanie
Soczewicę wsypujemy do bulionu i gotujemy przez 30 minut. W międzyczasie myjemy pomidory, smarujemy je olejem, układamy na blasze i pieczemy przez 20 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie wyciągamy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Pomidory wrzucamy do soczewicy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do garnka. Dodajemy do zupy wszystkie przyprawy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Gotujemy jeszcze przez 10-15 minut i zestawiamy z ognia. Doprawiamy do smaku. Podajemy gorącą, posypaną ziołami.
Porady
Zobacz też: gulasz wegetariański z soczewicą
Podobne przepisy

Dahl to indyjska zupa z soczewicy, pomidorów i papryki. Gęsta, pikantna i aromatyczna. To danie, które syci na długo i mocno rozgrzewa! Dahl z soczewicy to idealny pomysł na obiad w chłodne dni.
Dahl - indyjska zupa z soczewicy

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 1 godzina 10 minut Porcja: 510 kcal Składniki 6 porcji
Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

Linguini z pieczonymi pomidorami

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy.
Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy z pomidorami i bazylią
