Zapiekanka czereśniowa

Pyszna czereśniowa zapiekanka.

ciasto z owocamiDeseryPlackiZapiekankitwarożek

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
445.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 146 głosów)

Składniki:

  • 30 dag czereśni
  • 25 dag twarożku
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 15 dag cukru
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • gałązka melisy
  • gałązka trawy cytrynowej
  • 10 dag masła

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Czereśnie umyć, usunąć pestki, osączyć. 7 łyżek masła roztopić, ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka z cukrem na białą, gładką masę.
  • Twarożek wymieszać dokładnie ze śmietaną. Dodać ubite żółtka, roztopione masło, czereśnie,melisy i posiekaną trawę cytrynową.
  • Białka jajek ubić na sztywno, dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
  • Naczynie żaroodporne obficie wysmarować resztą masła, przelać przygotowaną masę, wyrównać.
  • Piec ok. 50 minut w temperaturze 160°C, ale tylko do momentu, aż wierzch ciasta nie za mocno się przyrumieni.
  • Podawać lekko ciepłe lub schłodzone. Nabierać porcje bezpośrednio z naczynia, w którym ciasto zostało upieczone.
  • Smacznego! :)
  • Przepis z numeru specjalnego Ciasta z owocami - w kioskach do 30.06.2008

Kalorie: 445.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 180 min.
Kostka czereśniowa
super deser!!!

lenuta

Kostka czereśniowa