Szynka z glazurą żurawinową i gruszkami
Szynka z glazurą żurawinową i gruszkami - Przepis na Szynka z glazurą żurawinową i gruszkamiSzynka z glazurą żurawinową i gruszkami to danie dla osób lubiących jeść na słodko. Żurawina i gruszki to słodko-kwaśny dodatek kontrastujący z soczystą wieprzowiną.

Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
dania mięsneSzynki
- Czas przygotowania:
- 210 min.
(średnia 4.55 z 150 głosów)
Składniki:
- 2
- 6 kg szynki (najlepiej ze skórą i tłuszczem)
- sól
- pieprz
- 3 małe gruszki
- przecięte na pół
- sos i glazura:
- łyżka oliwy
- szalotka
- drobno posiekana
- sól
- pieprz
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 200 ml porto
- 200 g żurawiny do mięs
- 3 łyżki brązowego cukru
- łyżka musztardy pełnoziarnistej
- 2 łyżki goździków
Kuchnia:
Kroki wykonania:
- Mięso dobrze natarte solą i pieprzem
- przykryte folią aluminiową pieczemy ok. 2 godz. i 30 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 170°C.
- Na sos: oliwę podgrzewamy na patelni na średnim ogniu
- dodajemy szalotkę
- smażymy 3 min
- aby zmiękła
- przyprawiamy solą i pieprzem
- wlewamy ocet balsamiczny i porto. Gotujemy przez 10 min
- aż zmniejszy swą objętość o jedną trzecią. Dodajemy połowę żurawiny do mięs. Gotujemy 5 min
- zdejmujemy z ognia. Odstawiamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Mięso zdejmujemy z blachy i pozostawiamy do ostygnięcia na 10 min
- następnie odcinamy skórkę i większość tłuszczu
- pozostawiając 1-cm warstwę. Tłuszcz nacinamy w romby. Na blachę z tłuszczem z pieczenia z powrotem kładziemy mięso i połówki gruszek
- pozbawionych gniazd nasiennych.
- Na glazurę: pozostałe żurawiny miksujemy z brązowym cukrem na gładki mus
- dodajemy musztardę i smarujemy całe mięso oraz gruszki. W przecięcia rombów wciskamy goździki. Przykrywamy wszystko luźno folią aluminiową i pieczemy przez 45 min lub do momentu
- aż glazura się skarmelizuje. Sos podgrzewamy i podajemy do mięsa pokrojonego w plastry i upieczonych gruszek.
Porady
Zobacz także: łopatka pieczona na czerwonej kapuście
Podobne przepisy

SZYNKA GOŹDZIKOWA Z GLAZURĄ

Ciasto sezonowe z gruszkami to pyszny i prosty deser. Do jego przygotowania nie potrzeba ani dużo czasu, ani skomplikowanych składników. To przepis, który zawsze się udaje i zachwyca wszystkich gości. Warto więc wypróbować go we własnej kuchni i włączyć do swojego deserowego menu. Oto sprawdzony przepis na ciasto z gruszkami.
Ciasto z gruszkami

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 40 minut Porcja: 530 kcal
Szynka z dzika

sezon na gruszki rozpoczety wiec cos trzeba było zrobic.. i tak powstały muffiinki gruszkowe... :)
Muffinki z gruszkami

Pieczona szynka

Przepisy na Wielkanoc - szynka świąteczna
Szynka świąteczna

Cudowny smak jesieni .
Murzynek z gruszkami

Szybkie i proste ciasto, można dodać dowolne owoce.
Ciasto z gruszkami

Szynka z szynkowara

Polędwiczki w cieście z pastą żurawinową