Strapaczki gryczane

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 570 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Strapaczki gryczane

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
570 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • pełna szklanka mąki gryczanej
  • 10 dag wędzonej słoniny
  • 12 dag sera owczego lub bryndzy
  • kilka gałązek natki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć. Dodać przesianą mąkę, wbić jajka, oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wyrobić ciasto.
  2. ■ Ciasto rozsmarować na zwilżonej wodą deseczce, wierzch wygładzić. Zagotować dużą ilość osolonej wody. Nożem odcinać na deseczce podłużne, cienkie kluseczki i wrzucać do wrzącej wody, zamieszać. Gotować kilka minut, wyjąć cedzakową łyżką.
  3. ■ Słoninę pokroić w małą kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Kluski posypać skwarkami i pokruszonym serem owczym. Udekorować gałązkami natki.
obiad ziemniaki maka gryczana ser owczy strapaczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze