Strapaczki gryczane

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 570 kcal Składniki na 4 porcje

Pierogi

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
570.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 179 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • pełna szklanka mąki gryczanej
  • 10 dag wędzonej słoniny
  • 12 dag sera owczego lub bryndzy
  • kilka gałązek natki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ■ Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć. Dodać przesianą mąkę, wbić jajka, oprószyć solą i pieprzem, dokładnie wyrobić ciasto.
  • ■ Ciasto rozsmarować na zwilżonej wodą deseczce, wierzch wygładzić. Zagotować dużą ilość osolonej wody. Nożem odcinać na deseczce podłużne, cienkie kluseczki i wrzucać do wrzącej wody, zamieszać. Gotować kilka minut, wyjąć cedzakową łyżką.
  • ■ Słoninę pokroić w małą kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Kluski posypać skwarkami i pokruszonym serem owczym. Udekorować gałązkami natki.

Kalorie: 570.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy