Sałatka szczawiowa z jadalnymi kwiatami

Sałatka szczawiowa, pełna zielonych dodatków, z dodatkiem jadalnych kwiatów. Proste, szybkie, a apetyczne i pomysłowe danie.

Sałatki

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 194 głosów)

Składniki:

  • po garsteczce liści szczawiu, botwinki, rukoli i baby szpinaku
  • pęczek rzodkiewek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kawałeczek żółtej papryki
  • kawałek czerwonej kapusty, blanszowanej przez 1 min w lekko osolonym wrzątku
  • 1/2 sałatkowego ogórka
  • do dekoracji: kwiaty śliwki, prymulki, bratki i stokrotki
  • sos: 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • sezam do posypania

Kroki wykonania:

  • Składniki na sałatkę kroimy i układamy na talerzu, składniki na sos mieszamy, wylewamy na wierzch. Dekorujemy kwiatami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Porady

Zobacz też: sałatka z kaszy bulgur z łososiem i awokado

Notka redakcyjna

Jakie kwiaty można jeść? Jest ich znacznie więcej, niż by się wydawało! Do jadalnych należą bratki, fiołki, begonie, niecierpki, floksy, forsycje, akacje, bergamotki, chryzantemy, chabry, dalie, jaśmin, goździki, hiacynty, mieczyki, róże, liliowce, lwie paszcze, nagietki, nasturcje, pelargonie, geranium, słonecznik, stokrotki, ogóreczniki, lawenda, jabłonie, wiśnie, śliwy, czarny bez oraz kwiaty ziół: bazylii, oregano, werbeny, czosnku zwykłego i niedźwiedziego, szałwii, rumianku, mniszka, pokrzywy, mięty, oregano, krwawnika, czarnuszki, rukoli czy kopru. Można zbierać je samodzielnie – najdelikatniejsze są zaraz po rozwinięciu, ale trzeba uważać skąd. Na pewno nie mogą pochodzić z terenów rolniczych (opryski) lub z poboczy dróg (metale ciężkie). Najbezpieczniej kupować certyfikowane kwiaty i płatki z ekologicznych plantacji, coraz częściej pojawiające się sezonowo w największych supermarketach.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy