Sałatka szczawiowa z jadalnymi kwiatami

Sałatka szczawiowa, pełna zielonych dodatków, z dodatkiem jadalnych kwiatów. Proste, szybkie, a apetyczne i pomysłowe danie.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • po garsteczce liści szczawiu, botwinki, rukoli i baby szpinaku
  • pęczek rzodkiewek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kawałeczek żółtej papryki
  • kawałek czerwonej kapusty, blanszowanej przez 1 min w lekko osolonym wrzątku
  • 1/2 sałatkowego ogórka
  • do dekoracji: kwiaty śliwki, prymulki, bratki i stokrotki
  • sos: 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • sezam do posypania

Przygotowanie

  1. Składniki na sałatkę kroimy i układamy na talerzu, składniki na sos mieszamy, wylewamy na wierzch. Dekorujemy kwiatami.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Komentarz redakcji

Jakie kwiaty można jeść? Jest ich znacznie więcej, niż by się wydawało! Do jadalnych należą bratki, fiołki, begonie, niecierpki, floksy, forsycje, akacje, bergamotki, chryzantemy, chabry, dalie, jaśmin, goździki, hiacynty, mieczyki, róże, liliowce, lwie paszcze, nagietki, nasturcje, pelargonie, geranium, słonecznik, stokrotki, ogóreczniki, lawenda, jabłonie, wiśnie, śliwy, czarny bez oraz kwiaty ziół: bazylii, oregano, werbeny, czosnku zwykłego i niedźwiedziego, szałwii, rumianku, mniszka, pokrzywy, mięty, oregano, krwawnika, czarnuszki, rukoli czy kopru. Można zbierać je samodzielnie – najdelikatniejsze są zaraz po rozwinięciu, ale trzeba uważać skąd. Na pewno nie mogą pochodzić z terenów rolniczych (opryski) lub z poboczy dróg (metale ciężkie). Najbezpieczniej kupować certyfikowane kwiaty i płatki z ekologicznych plantacji, coraz częściej pojawiające się sezonowo w największych supermarketach.
sałatka szczaw jadalne kwiaty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy