Roladki z soli z kurkami w kremowym sosie szczawiowym

Delikatne roladki z soli z kurkami w kremowym sosie szczawiowym - delikatne, wyśmienite i z pewnością doskonałe dla osób, które nie mają pomysły na danie z ryb. Sola z kurkami i szczawiem jest pyszna!

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 195 głosów)

Składniki:

  • 6 filetów z soli, bez skóry
  • do smaku: sok z 1 cytryny, świeżo mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
  • 40 g zimnego masła do sosu + 60 g do roladek z soli
  • 200 g malutkich kurek
  • cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 100 g młodych listków szczawiu, posiekanych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 20 ml półwytrawnego białego wina
  • 150 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rozkładamy folię spożywczą, na niej filety z soli, skrapiamy symbolicznie sokiem z cytryny, oprószamy solą i gałką. Dokładnie mieszamy natkę, szczypior i czosnek, rozkładamy na filetach, na każdy dajemy kawałek masła, zawijamy szczelnie roladki – ale uwaga! nie wciągamy do nich folii. Końce skręcamy jak cukierki. Wstawiamy do lodówki na 30 min.
  • Gotujemy w folii, na parze, pod przykryciem, ok. 20 min. Po 10 min dorzucamy oczyszczone kurki.
  • Roztapiamy 15 g masła, wkładamy posiekaną cebulę, smażymy 5 min. Dodajemy szczaw, dusimy 2 min.
  • Na drugiej patelni roztapiamy 25 g masła, dosypujemy mąkę, prażymy 2 min. Zdejmujemy z ognia, dolewamy wino, ubijając rózgą, dolewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia i mieszamy ze szczawiem z cebulą.
  • Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Do gorącego wkładamy rozwinięte z folii roladki, wierzch obsypujemy kurkami. W trakcie nakładania całość ładnie się wymiesza.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2019

Porady

Zaskakującym sosem do roladek będzie kokosowy. Wtedy nie dajemy do środka ryby natki pietruszki, tylko kolendrę i starty świeży imbir. Do zasmażki (podprażonego masła z mąką) wlewamy 400 ml mleka kokosowego, doprawiamy sokiem i skórką z limonki, imbirem, solą, pieprzem i serwujemy z dużą ilością posiekanej kolendry, na ryżu wymieszanym z kawałkiem masła i szczyptą cukru pudru.

Notka redakcyjna

Idealnym dodatkiem będzie tu ziemniaczane purée wymieszane z odrobiną startego chrzanu, masła i kwaśnej śmietany. Sos szczawiowy nie może być ponownie podgrzewany, dlatego powinien być robiony na ostatnią chwilę. Szczaw można zamienić na liście młodego szpinaku. Wybierajmy jak najcieńsze filety z soli, grube ciężko się roluje, wymagają też dłuższego parowania.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy