Przekąski na imprezę
Przekąski na imprezę - Przepis na Przekąski na imprezęPrzekąski na imprezę to pewniak, który spotka się z uznaniem gości. Jeśli wybierzemy odpowiednie przepisy. Proponujemy miseczki z szyjkami rakowymi, zawijasy z tapenadą i łódeczki z cykorii z kawiorem

Zdjęcia i stylizacja: Rua Castilho
(średnia 4.51 z 173 głosów)
Składniki:
- Miseczki z szyjkami rakowymi: opakowanie ciasta francuskiego
- jajko
- sos: mała
- biała cebula
- 2 łyżki masła
- 150 g mieszanki warzyw (pokrojone w kosteczkę: marchewka
- seler
- por
- pietruszka)
- 450 g surowych szyjek rakowych
- 100 ml koniaku
- 200 g pomidorów z puszki
- 200 ml białego wina
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 150 ml bulionu warzywnego
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
- Zawijasy z tapenadą i kozim serem: tapenada: szklanka + 200 g czarnych oliwek bez pestek
- 2 łyżeczki kaparów
- 2 filety anchois
- ząbek czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki balsamico
- pieprz
- zawijasy: 4 duże tortille
- 300 g miękkiego sera koziego
- Łódeczki z cykorii z kawiorem: 4 jajka
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 2 łyżki ikry z pstrąga
- 6 gałązek koperku
- kilka czerwonych kiełków
- kawior w zależności od upodobania
Okazje:
Sposób podania:
Kroki wykonania:
- Miseczki z szyjkami rakowymi: Na wypełnienie: cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło
- wrzucamy cebulę
- warzywa i szyjki rakowe. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Zdejmujemy pokrywkę
- zwiększamy ogień i redukujemy sos. Po zdjęciu z ognia polewamy warzywa koniakiem. Dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godz.
- często sprawdzając i dolewając bulion
- jeśli sos wyparuje zbyt szybko. Wyjmujemy 4–5 łyżek warzyw i kilka szyjek rakowych
- resztę sosu. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Z ciasta francuskiego wycinamy 6 placków i 18 obrączek
- zachowując pozostałe po ich wycięciu środki. Składamy miseczki: na spód dajemy cały krążek
- smarujemy białkiem i kładziemy kolejno obrączki
- środki z obrączek też zlepiamy białkiem (po 2–3). Miseczki i powstałe w ten sposób „poduszki„ układamy na blasze wyłożonej pergaminem
- smarujemy rozmąconym żółtkiem i zapiekamy przez 15–20 min. Miseczki wypełniamy warzywami i szyjkami
- uzupełniamy sosem
- obok kładziemy „poduszki„ . Podajemy natychmiast (żeby ciasto nie rozmiękło)
- na gorąco.
- Zawijasy z tapenadą i kozim serem. Na tapenadę: miksujemy na jednolitą masę szklankę oliwek
- kapary
- filety
- czosnek oraz pietruszkę
- powoli dodając oliwę. Przyprawiamy octem i pieprzem. Robimy zawijasy: tapenadę rozsmarowujemy na tortillach
- równomiernie kruszymy kozi ser i rozkładamy całe czarne oliwki. Ciasno rolujemy
- odcinamy końcówki
- każdą tortillę osobno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Kiedy wszystko stężeje
- tniemy na 2-cm plastry
- układamy na półmisku i na wszelki wypadek przekłuwamy wykałaczkami
- aby nic się nie rozpadło. Robimy zawijasy: tapenadę rozsmarowujemy na tortillach
- równomiernie kruszymy kozi ser i rozkładamy całe czarne oliwki. Ciasno rolujemy
- odcinamy końcówki
- każdą tortillę osobno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Kiedy wszystko stężeje
- tniemy na 2-cm plastry
- układamy na półmisku i na wszelki wypadek przekłuwamy wykałaczkami
- aby nic się nie rozpadło.
- Łódeczki z cykorii z kawiorem. Jajka nakłuwamy ostrożnie z grubszego końca
- wkładamy do wrzątku na 4 min
- wyłączamy ogień i zostawiamy je w gorącej wodzie jeszcze na 1–2 min. Przekładamy do zimnej wody. Z cykorii odrywamy listki. Oliwę mieszamy z sokiem cytrynowym
- przyprawiamy solą i pieprzem
- mieszamy delikatnie z listkami cykorii i odstawiamy na 30 min w temperaturze otoczenia. Jajka obieramy i nacinamy na czubku
- starając się nie uszkodzić żółtek
- które ostrożnie wyjmujemy na 4 liście cykorii i posypujemy ikrą z pstrąga
- koperkiem oraz kiełkami. Na pozostałych listkach kładziemy posiekane białko i kawior
- oprószamy solą i pieprzem.
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
Porady
Zobacz też: Mateusz Gessler podpowiada przepis na idealną domówkę
Podobne przepisy

Przekąski na sucharkach.

Szybkie małe przekąski

Miętowo-Jabłkowe przekąski

Przekąski z farszem ziemniaczanym

Świetny sposób na podanie słodkiej przystawki, z której ucieszą się zarówno dzieci, jak i dorośli.
Przekąski na słodko z bitą śmietaną i owocami

Ciasto rafaello na biszkopcie to jeden z najpopularniejszych słodkich wypieków, jakie goszczą w naszych domach. Kokosowe ciasto zdobyło ogromną popularność, przez co powstało wiele wariacji na temat tego przepisu. Jak przygotować klasyczne rafaello na biszkopcie? Wybierzcie nasz sprawdzony przepis i cieszcie się smakiem tego kultowego kokosowego ciasta.
Rafaello na biszkopcie

Krupnik na rosole to wspaniały sposób na wykorzystanie rosołu ugotowanego poprzedniego dnia. Zupa nic na tym nie traci, wręcz przeciwnie – będzie pięknie pachnieć i pysznie smakować. Krupnik na rosole to jedna z tych zup, które uważane są w polskiej kuchni za wyjątkowo pożywne. Zawdzięcza to dodatkowi kaszy – nasz przygotowujemy na bazie pęczaku. Sprawdźcie, jak zrobić krupnik na rosole!
Krupnik na rosole

Pyszny omlet na słodko. To przepis mojego męża :)
Omlet na słodko

Pstrągi na niebiesko

Wyśmienita przekąska pieczarkowa