Przekąski na imprezę

Przekąski na imprezę to pewniak, który spotka się z uznaniem gości. Jeśli wybierzemy odpowiednie przepisy. Proponujemy miseczki z szyjkami rakowymi, zawijasy z tapenadą i łódeczki z cykorii z kawiorem

Ocena:

(średnia 4.51 z 171 głosów)

Składniki:

  • Miseczki z szyjkami rakowymi: opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • sos: mała
  • biała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 150 g mieszanki warzyw (pokrojone w kosteczkę: marchewka
  • seler
  • por
  • pietruszka)
  • 450 g surowych szyjek rakowych
  • 100 ml koniaku
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 200 ml białego wina
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól
  • Zawijasy z tapenadą i kozim serem: tapenada: szklanka + 200 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 filety anchois
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki balsamico
  • pieprz
  • zawijasy: 4 duże tortille
  • 300 g miękkiego sera koziego
  • Łódeczki z cykorii z kawiorem: 4 jajka
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki ikry z pstrąga
  • 6 gałązek koperku
  • kilka czerwonych kiełków
  • kawior w zależności od upodobania

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Miseczki z szyjkami rakowymi: Na wypełnienie: cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy masło
  • wrzucamy cebulę
  • warzywa i szyjki rakowe. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Zdejmujemy pokrywkę
  • zwiększamy ogień i redukujemy sos. Po zdjęciu z ognia polewamy warzywa koniakiem. Dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godz.
  • często sprawdzając i dolewając bulion
  • jeśli sos wyparuje zbyt szybko. Wyjmujemy 4–5 łyżek warzyw i kilka szyjek rakowych
  • resztę sosu. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Z ciasta francuskiego wycinamy 6 placków i 18 obrączek
  • zachowując pozostałe po ich wycięciu środki. Składamy miseczki: na spód dajemy cały krążek
  • smarujemy białkiem i kładziemy kolejno obrączki
  • środki z obrączek też zlepiamy białkiem (po 2–3). Miseczki i powstałe w ten sposób „poduszki„ układamy na blasze wyłożonej pergaminem
  • smarujemy rozmąconym żółtkiem i zapiekamy przez 15–20 min. Miseczki wypełniamy warzywami i szyjkami
  • uzupełniamy sosem
  • obok kładziemy „poduszki„ . Podajemy natychmiast (żeby ciasto nie rozmiękło)
  • na gorąco.
  • Zawijasy z tapenadą i kozim serem. Na tapenadę: miksujemy na jednolitą masę szklankę oliwek
  • kapary
  • filety
  • czosnek oraz pietruszkę
  • powoli dodając oliwę. Przyprawiamy octem i pieprzem. Robimy zawijasy: tapenadę rozsmarowujemy na tortillach
  • równomiernie kruszymy kozi ser i rozkładamy całe czarne oliwki. Ciasno rolujemy
  • odcinamy końcówki
  • każdą tortillę osobno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Kiedy wszystko stężeje
  • tniemy na 2-cm plastry
  • układamy na półmisku i na wszelki wypadek przekłuwamy wykałaczkami
  • aby nic się nie rozpadło. Robimy zawijasy: tapenadę rozsmarowujemy na tortillach
  • równomiernie kruszymy kozi ser i rozkładamy całe czarne oliwki. Ciasno rolujemy
  • odcinamy końcówki
  • każdą tortillę osobno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Kiedy wszystko stężeje
  • tniemy na 2-cm plastry
  • układamy na półmisku i na wszelki wypadek przekłuwamy wykałaczkami
  • aby nic się nie rozpadło.
  • Łódeczki z cykorii z kawiorem. Jajka nakłuwamy ostrożnie z grubszego końca
  • wkładamy do wrzątku na 4 min
  • wyłączamy ogień i zostawiamy je w gorącej wodzie jeszcze na 1–2 min. Przekładamy do zimnej wody. Z cykorii odrywamy listki. Oliwę mieszamy z sokiem cytrynowym
  • przyprawiamy solą i pieprzem
  • mieszamy delikatnie z listkami cykorii i odstawiamy na 30 min w temperaturze otoczenia. Jajka obieramy i nacinamy na czubku
  • starając się nie uszkodzić żółtek
  • które ostrożnie wyjmujemy na 4 liście cykorii i posypujemy ikrą z pstrąga
  • koperkiem oraz kiełkami. Na pozostałych listkach kładziemy posiekane białko i kawior
  • oprószamy solą i pieprzem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

Zobacz też: Mateusz Gessler podpowiada przepis na idealną domówkę

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy