Praliny

Praliny - małe słodkości dla fanów czekolady i nie tylko. Praliny możemy zaplanować na prezent świąteczny lub słodki poczęstunek dla gości. Oto przepis na praliny z książki "MasterChef Junior 3".

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • ganasz z mlecznej czekolady: 50 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady mlecznej
  • Ganasz z białej czekolady: 50 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady białej

Przygotowanie

  1. 200 g czekolady mlecznej i 100 g czekolady gorzkiej rozpuścić w osobnych naczyniach. Rozpuszczoną czekoladę rozlać do foremek na pralinki w taki sposób, aby boki i spód zostały zalane. Wstawić do lodówki lub zamrażarki, aby czekolada stężała. Zostawić trochę czekolady do uzupełnienia praliny od góry.
  2. Ganasz z mlecznej czekolady: zagotować 100 ml śmietanki i zalać nią 200 g pokruszonej mlecznej czekolady, zaczekać, aż się rozpuści. Powtórzyć to samo z białą czekoladą, tworząc drugi ganasz. Po rozpuszczeniu czekolady przełożyć masy do worków cukierniczych i schłodzić (najlepiej w zamrażarce). Kiedy ganasze stężeją, należy uzupełnić nimi foremki z czekoladą.
  3. Po napełnieniu pralinki zalać i wygładzić ją od góry resztą roztopionej czekolady. Schłodzić. Do środka pralinki można dodać kisiel malinowy z przepisu na tartaletki, orzechy bądź inne dodatki oraz udekorować.
  4. Przepis z książki "Trzecia Polska Edycja Programu MasterChef Junior".

Wskazówki

 

 

praliny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy