Pesto z jarmużu z polentą

Pesto ma wiele wersji, więc nie trzeba ograniczać się do bazylii. Jedna z propozycji to pesto z jarmużu - odpowiednio przygotowane będzie przepyszne. Agata Wojda poleca podać je z polentą.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 250–300 g obranych listków jarmużu, bez łodyg
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • łyżka płaska miodu
  • 3 łyżki grubo zmielonych, uprażonych pestek słonecznika
  • 250 g polenty
  • 100 g topionego sera śmietankowego
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Jarmuż blanszujemy w osolonej wodzie przez 3 min. Osuszamy, wrzucamy do wysokiego, wąskiego naczynia i miksujemy na gładko z czosn iem, dolewając małym strumieniem olej (najlepiej to zrobić w robocie typu malakser, ponieważ jarmuż ma twarde włókna i stawia opór). Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i już bez miksowania dodajemy słonecznik.
  2. Polentę przesypujemy do miarki i odmierzamy dwukrotnie tyle wody. W garnku doprowadzamy samą wodę do wrzenia, dodajemy sól i nie przerywając mieszania, powoli wsypujemy polentę, gotujemy do miękkości (w pogotowiu warto mieć czajnik z gorącą wodą i w razie potrzeby dolewać). Dorzucamy na koniec serek, skórkę i masło.
  3. Ostatni nasz ruch to wymieszanie z pesto. Gorąca jarmużowa polenta jest smaczna jako samodzielne danie, ale u mnie robi furorę jako niedzielny dodatek do obiadu.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Wskazówki

>>> Nie zapomnijcie mocno odsączyć, wycisnąć podgotowany jarmuż, zanim zaczniecie go miksować. To warzywo kapustne i dość szybko zmienia smak.

>>> Przygotowywaliście kiedyś poranną owsiankę? To od dziś spróbujcie ją zrobić na słono z jarmużowym pesto i odrobiną tartego sera. Podobnie można podkręcić smak ziemniaczanego purée: ubite gorące ziemniaki mieszamy ze śmietaną, masłem i pesto.

>>> Poranna kanapka z zielonym twarogiem (zabarwionym pesto) lub pierogi z farszem serowo-jarmużowym to dodatkowa porcja i smaku, i zdrowia. A łyżkę właśnie ukręconego pesto zatopcie w dowolnej zupie krem na obiad, aby przekonać się, jakie to dobre.

Zobacz też: Sałatka z jarmużu, pestek granatu i kaszy gryczanej

polenta pesto z jarmużu
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy