Panierowane łodygi botwiny

Doskonałe jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.

Przekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 181 głosów)

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Botwinę oczyścić i umyć. Odciąć liście (wykorzystać je do innej potrawy). Łodygi i korzenie botwiny zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Ugotowane łodygi botwiny pokroić na krótsze kawałki. Buraczki obrać i przekroić na pół. Jajko dokładnie rozbełtać, wlać do botwiny, dokładnie wymieszać. Zamoczone w jajku łodygi botwiny i buraczki obtoczyć w bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany olej, oprószyć solą. Smażyć na dużym ogniu na rumiano.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: