Panierowane łodygi botwiny

Doskonałe jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.

Dodany przez:

Panierowane łodygi botwiny

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 pęczek botwiny
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Botwinę oczyścić i umyć. Odciąć liście (wykorzystać je do innej potrawy). Łodygi i korzenie botwiny zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Ugotowane łodygi botwiny pokroić na krótsze kawałki. Buraczki obrać i przekroić na pół. Jajko dokładnie rozbełtać, wlać do botwiny, dokładnie wymieszać. Zamoczone w jajku łodygi botwiny i buraczki obtoczyć w bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany olej, oprószyć solą. Smażyć na dużym ogniu na rumiano.
przekąska jajko sól botwina bułka tarta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze