Orientalna kasza owsiana z bobem

Orientalna kasza owsiana z bobem to gratka dla smakoszy azjatyckich smaków. Ostrości daniu nadaje świeżo starty imbir oraz czosnek. Intensywnie słony smak to zasługa sosu sojowego. Używanie mrożonego bobu sprawia, że danie staje się całoroczną przekąską. Orientalna kasza owsiana z bobem sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa. 

Sałatki

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.49 z 174 głosów)

Kroki wykonania:

  • bob-fot.iStock-1.Bób gotujemy w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie z dodatkiem masła do miękkości – próbujmy, aby nie rozgotować.
  • tahini-sezam-fot.iStock-2.Odcedzamy, gorący mieszamy z sosem sojowym, olejem, ziarnami sezamu, imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Łączymy z kaszą, podajemy na zimno lub ciepło. To świetny dodatek do mięs w orientalnym stylu.

Porady

Orientalna kasza owsiana z bobem zawiera:

  • opakowanie mrożonego groszku
  • olej z prażonego sezamu
  • świeżo starty imbir
  • ugotowaną na sypko kaszę owsianą

Notka redakcyjna

Kasza owsiana staje się bardzo modna i można ją bez problemu dostać w większości większych sklepów, w postaci całych ziaren (pęczaku) lub kaszy łamanej. Produkuje się ją oczywiście z ziaren owsa. Podobnie jak płatki owsiane jest bogata w substancje odżywcze, witaminy i błonnik. Zawiera substancje obniżające poziom cholesterolu i chroniące błony śluzowe przewodu pokarmowego. Można jeść ją na sypko, dodawać do zup, sałatek, farszów, kotletów itd. Bardzo dobrze smakuje gotowana na mleku – z miodem i owocami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych owsianek. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy