Lazania ze szpinakiem i szynką

Lazania ze szpinakiem to pomysł jak w smaczny sposób włączyć do jadłospisu niedoceniane zielone liście. Możemy dodać również szynkę - lazania ze szpinakiem w takiej wersji będzie bardzo sycąca!

dania z makaronem

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 190 głosów)

Składniki:

  • 200 g szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g ricotty
  • 4 łyżki mascarpone
  • sól
  • pieprz
  • 4 duże lub 8 mniejszych płatów lazanii
  • 2–3 łyżki gotowego pesto bazyliowego
  • 200 g grubych plastrów gotowanej szynki
  • 2 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C.
  • Szpinak na sicie przelewamy wrzątkiem, osączamy, odciskamy jak najwięcej płynu i siekamy.
  • Obrany czosnek drobno siekamy.
  • Ricottę mieszamy z mascarpone, szpinakiem i czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Płaty lazanii gotujemy 3 min w osolonym wrzątku, osączamy i osuszamy. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy płaty lazanii, na nie wykładamy: warstwę ricotty ze szpinakiem, płaty lazanii, które smarujemy pesto, i pokrojoną szynkę.
  • Powtarzamy czynności, kończąc mieszaniną ricotty i szpinaku. Posypujemy parmezanem i pieczemy ok. 15–20 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

Zobacz przepis: Lazania z mięsem mielonym i beszamelem z koziego sera

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy