Kumkwaty kandyzowane, czyli naturalne cukierki z kumkwatów

Kumkwaty to cytrusy, które świetnie smakują jako słodkie cukierki. Zamknięte w słoiku będą doskonałą przekąską lub pomysłem na prezent.

dodany przez: mojegotowanie

Desery cukierki

Czas przygotowania:
40min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 188 głosów)


Składniki:

  • 20 dag kumkwatów
  • szklanka wody
  • szklanka cukru + do obtoczenia
  • duży kawałek trawy cytrynowej
  • po łyżce soku z cytryny i limonki
  • po 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny, pomarańczy i limonki

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Owoce myjemy, osuszamy, każdy bierzemy między dwa palce i nacinamy w 5 miejscach od czubka do nasady, aby po spłaszczeniu powstał 'wiatraczek". Ściśnijmy owoce i postarajmy się usunąć jak najwięcej pestek przez powstałe dziurki (można użyć pęsety lub czubka noża).
  • W rondlu zagotowujemy wodę z cukrem i pozostałymi składnikami. Gotujemy 5 min, mieszając od czasu do czasu. Wyłączamy ogień i zostawiamy na jeszcze 10 min, aby syrop nabrał aromatu od dodatków.
  • Przecedzamy go, czystym zalewamy wiatraczki z kumkwatów, ponownie gotujemy – 5 min od zawrzenia. Owoce zostawiamy w syropie na noc, a następnego dnia ponownie zagotowujemy, po czym zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Wyjmujemy z syropu, odsączamy jego nadmiar, następnie obtaczamy w cukrze i zostawiamy do wyschnięcia.
  • Jemy jak cukierki lub używamy do dekoracji ciast lub deserów. Pozostały po moczeniu syrop można wykorzystać do deserów lub jako słodzik do lemoniady czy drinków.
  • Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania" 4/2018

Porady

Zobacz też: cukier kwiatowy

Polecamy: kumkwat - właściwości odżywcze i triki na egzotyczny owoc

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy