Komosa ryżowa z daktylowym karmelem

Komosa ryżowa z daktylowym karmelem to dobry pomysł na słodkie śniadanie pełne białka, dobrego tłuszczu i błonnika. Mleko migdałowe można zastąpić sojowym, ryżowym albo chudym krowim.

Dodany przez:

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 100 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 400 ml mleka migdałowego
  • 120 g suszonych daktyli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3–4 śliwki
  • 3 łyżki pestek granatu
  • 2 łyżki płatków migdałowych (wcześniej uprażonych)

Przygotowanie

  1. Komosę płuczemy, przekładamy do garnka, wlewamy mleko migdałowe, gotujemy ok. 15 min, aż ziarno wchłonie prawie cały płyn. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Daktyle zalewamy gorącą przegotowaną wodą, po 15 min przekładamy do blendera z 5–6 łyżkami wody z moczenia, dodajemy masło orzechowe i blendujemy.
  3. Śliwki kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka, dodajemy łyżkę wody, dusimy na wolnym ogniu przez 5–6 min, aż puszczą sok, studzimy. Do 4 misek nakładamy po porcji komosy, karmelu z daktyli i śliwek, posypujemy pestkami granatu i płatkami migdałowymi.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Wskazówki

Zobacz: pizza na bakłażanie z mięsnym ragoût

 

 

 

śliwki daktyle
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze