Komosa ryżowa z daktylowym karmelem

Komosa ryżowa z daktylowym karmelem to dobry pomysł na słodkie śniadanie pełne białka, dobrego tłuszczu i błonnika. Mleko migdałowe można zastąpić sojowym, ryżowym albo chudym krowim.

Deserykarmel

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 173 głosów)

Składniki:

  • 100 g komosy ryżowej (quinoa)
  • 400 ml mleka migdałowego
  • 120 g suszonych daktyli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3–4 śliwki
  • 3 łyżki pestek granatu
  • 2 łyżki płatków migdałowych (wcześniej uprażonych)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Komosę płuczemy
  • przekładamy do garnka
  • wlewamy mleko migdałowe
  • gotujemy ok. 15 min
  • aż ziarno wchłonie prawie cały płyn. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Daktyle zalewamy gorącą przegotowaną wodą
  • po 15 min przekładamy do blendera z 5–6 łyżkami wody z moczenia
  • dodajemy masło orzechowe i blendujemy.
  • Śliwki kroimy w kostkę
  • wkładamy do rondelka
  • dodajemy łyżkę wody
  • dusimy na wolnym ogniu przez 5–6 min
  • aż puszczą sok
  • studzimy. Do 4 misek nakładamy po porcji komosy
  • karmelu z daktyli i śliwek
  • posypujemy pestkami granatu i płatkami migdałowymi.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Porady

Zobacz: pizza na bakłażanie z mięsnym ragoût

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy