Klopsiki z kurczaka z trawą cytrynową

Z mięsnych klopsików te są najdelikatniejsze. Dodatek trawy cytrynowej gwarantuje, że będą też przyjemnie cytrusowe.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 5 pędów trawy cytrynowej
  • 50 dag piersi kurczaka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • limonka
  • 3 ząbki czosnku
  • białko jajka
  • pęczek kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1 zielona papryka
  • sól

Przygotowanie

  1. Końcówki pędów trawy cytrynowej odcinamy i zdejmujemy dwie pierwsze warstwy liści. Jeden z pędów rozgniatamy (np. tłuczkiem do moździerza) i bardzo drobno siekamy, resztę pędów odkładamy. Mięso kurczaka drobno siekamy.
  2. Przekładamy do salaterki razem z posiekaną trawą, bułką tartą, łyżką tartej skórki z limonki i niewielką ilością soku z limonki, posiekanym czosnkiem, białkiem, 3/4 posiekanej natki kolendry, mieloną kolendrą, papryką i solą. Wyrabiamy dłońmi.
  3. Pozostałe obrane pędy trawy cytrynowej tniemy na trzy kawałki. Z masy mięsnej formujemy kulki i przylepiamy je dookoła kawałków trawy cytrynowej. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstawiamy do gorącego piekarnika, najlepiej pod włączony grill i pieczemy przez 10 min, obracając. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane pozostałą natką kolendry i cienkimi paseczkami oczyszczonej papryki, skropione sokiem z limonki.
  5. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016
kurczak mięso obiad klopsiki trawa cytrynowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy