Gruszki z marcepanem

Gruszki z marcepanem

Desery

Czas przygotowania:
75 min.
Ocena:

(średnia 4.55 z 159 głosów)

Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • laska wanilii
  • 6 gruszek
  • 60 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 20 dag obranych migdałów
  • 6 kropli olejku migdałowego
  • 2 białka jajek
  • sól
  • żółtko
  • 10 dag cukru żelującego

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Gruszki z marcepanem
  • Z jednej pomarańczy cienko obieramy skórkę za pomocą obieraczki do warzyw. Ze wszystkich pomarańczy wyciskamy sok. Przelewamy go do garnuszka i gotujemy razem ze skórką i wanilią. Gruszki obieramy, przecinamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wzdłuż wypukłych stron owoców robimy cienkie nacięcia (może być krateczka).
  • Gruszki zalewamy gorącym sokiem pomarańczowym, przykrywamy i odstawiamy. Arkusze ciasta układamy obok siebie i pozwalamy im rozmarznąć.
  • Do malaksera wsypujemy cukier, dodajemy migdały, olejek migdałowy, białka jajek, szczyptę soli i miksujemy, aż powstanie gładka masa marcepanowa. Ciasto lekko zachodzące na siebie rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia (40x30 cm). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy 3/4 masy marcepanowej, pozostawiając wolne 2 cm od brzegów blachy.
  • Rozwałkowujemy pozostałe ciasto, kładziemy je na warstwie marcepana, delikatnie dociskamy krawędzie. Żółtko mieszamy z 4 łyżkami wody i smarujemy powierzchnię ciasta. Połówki gruszek dobrze osączamy, marynatę odkładamy. Ciasto tniemy na 12 równych kwadratów. Na środek każdego kwadratu kładziemy po porcji pozostałego marcepana.
  • W centrum każdego kładziemy po połówce gruszki nacięciami do góry. Pieczemy 40–50 min, w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. 100 ml soku pomarańczowego przelewamy przez sito do rondla. Dodajemy cukier żelujący, podgrzewamy, aż znikną pęcherzyki powietrza i gotujemy, mieszając przez 4 min. Gruszki smarujemy cienką warstwą ciepłej galaretki i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy