Fasolka szparagowa do słoików

Fasolka szparagowa do słoików to pomysł na warzywne przetwory dla zapracowanych. Łatwe w przygotowaniu odwdzięczą się głębokim smakiem.

Dodany przez:

Przetwory

Czas przygotowania:
Porcje:
4 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg małych, twardych ogórków
  • 700 g białej, słodkiej cebuli
  • sól
  • 1 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 1 mały kalafior, podzielony na malutkie różyczki
  • 250 ml soku pomidorowego
  • 1 łyżka pasty sambal oelek
  • ok. 200 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 g cukru

Przygotowanie

  1. Ogórki obcinamy z obu końców, kroimy na mandolinie na 1/2-cm krążki. Cebule kroimy w drobną, równą kostkę, mieszamy w misce z czubatą łyżeczką soli i odstawiamy na 20 min; potem przekładamy na sito. Fasolkę i kalafiora kroimy na 1-cm kawałki, blanszujemy przez  2 min w gotującej się wodzie. Studzimy, mieszamy z ogórkiem i cebulą, układamy w wysterylizowanych słoikach.
  2. Do garnka wlewamy sok pomidorowy, dodajemy sambal, ocet, imbir, oliwę i koncentrat, doprawiamy dość solidnie solą, wsypujemy cukier. Podgrzewamy, mieszając, ew. dosmaczamy. Zalewamy warzywa w słoikach, zostawiając mały odstęp pod pokrywką. Pasteryzujemy w dużym garnku, napełnionym wodą, przez 20 min od zagotowania.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Wskazówki

Zobacz także: fasolka szparagowa z makaronem, ziemniakami i pesto słonecznikowym

 

 

 

 

 

 

ogórki fasolka szparagowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy