Domowy cukier waniliowy

Domowy najlepszy

Przetwory

Czas przygotowania:
3 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 196 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki cukru
  • 3 laski wanilii

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Litrowy słoik należy porządnie umyć i wyparzyć. Warto sprawdzić czy zakrętka nie ma ‘obcych’ zapachów. Słoik i zakrętkę wysuszyć. Laski wanilii przekroić na pół, wyskrobać nasionka i wymieszać z cukrem. Laski włożyć do słoika, zasypać cukrem. Zakręcić szczelnie i odstawić na ok. 2-3tygodnie. Po tym czasie możemy korzystać z domowego, naturalnego cukru waniliowego.
  • W przypadku gdy zużyliśmy nasionka wanilii do jakiegoś ciasta, nie wyrzucajmy pustych lasek. Dokładajmy je do słoika z cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: