Domowy cukier waniliowy

Domowy najlepszy

Dodany przez:

Domowy cukier waniliowy

Przetwory

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 szklanki cukru
  • 3 laski wanilii

Przygotowanie

  1. Litrowy słoik należy porządnie umyć i wyparzyć. Warto sprawdzić czy zakrętka nie ma ‘obcych’ zapachów. Słoik i zakrętkę wysuszyć. Laski wanilii przekroić na pół, wyskrobać nasionka i wymieszać z cukrem. Laski włożyć do słoika, zasypać cukrem. Zakręcić szczelnie i odstawić na ok. 2-3tygodnie. Po tym czasie możemy korzystać z domowego, naturalnego cukru waniliowego.
  2. W przypadku gdy zużyliśmy nasionka wanilii do jakiegoś ciasta, nie wyrzucajmy pustych lasek. Dokładajmy je do słoika z cukrem.
przetwory cukier wanilia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy