Cytrynowy kurczak

Soczyste i aromatyczne danie z kurczaka. Dodatkowy atut - mięso i ziemniaki robicie w jednym naczyniu!

Dodany przez:

Cytrynowy kurczak

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ½ pęczka tymianku
  • ½ pęczka oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • kurczak cały
  • sól i pieprz
  • 800 g ziemniaków
  • 2 cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek

Przygotowanie

  1. Zioła posiekaj, czosnek obierz. Opłukanego I osuszonego kurczaka natrzyj czosnek I pieprzem od środka I na zewnątrz. Do środka włóż czosnek I połowę ziół. Zaszyj.
  2. Połóż piersią do dołu w natłuszczonej brytfannie I wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  3. Po ok. 30 minutach wokół kurczaka rozłóż ćwiartki obranych ziemniaków. Posyp resztą ziół. Na kurczaku połóż plasterki jednej cytryny, natomiast całość skrop oliwą I sokiem z drugiej cytryny. Piecz jeszcze godzinę.

Wskazówki

Nasza rada: Aby pieczeń była bardziej soczysta, pod blachę można podstawić płaskie naczynie z wodą.

Zobacz też: kurczak amarticiana po włosku

kurczak ziemniaki zioła
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze