Cynamonowe ślimaczki

Cynamonowe ślimaczki z serkiem mascarpone smakują wyśmienicie.

chlebdrożdżówkaDeseryPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 170 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 mała łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 70g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów (lub orzechów włoskich)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 75 g ciepłego masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • Polewa:
  • 1/2 opakowania serka mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • sok z 3/4 pomarańczy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Z mąki, cukru, mleka i jajka zrobić zaczyn, pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać resztę składników, dokładnie zagnieść i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godz.
  • 2. Składniki na nadzienie połączyć, zmiksować. Gotowe ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 35/35 cm, następnie posmarować do 3/4 masą cynamonową, zwinąć w roladkę.
  • 3. Roladę pokroić na 2 cm kawałki, ułożyć na blaszce w odległości ok 2 cm (ciasto jeszcze urośnie). Piec w temp. 180*C przez ok 20 minut.
  • 4. Składniki na polewę dokładnie zmiksować. Gotowe, jeszcze gorące ślimaczki dekorować wg uznania. SMACZNEGO :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy