Cynamonowe ślimaczki

Cynamonowe ślimaczki z serkiem mascarpone smakują wyśmienicie.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 mała łyżeczki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 70g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów (lub orzechów włoskich)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 75 g ciepłego masła
  • 2 łyżki cynamonu
  • Polewa:
  • 1/2 opakowania serka mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • sok z 3/4 pomarańczy

Przygotowanie

  1. 1. Z mąki, cukru, mleka i jajka zrobić zaczyn, pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie dodać resztę składników, dokładnie zagnieść i pozostawić w ciepłym miejscu na ok 1 godz.
  2. 2. Składniki na nadzienie połączyć, zmiksować. Gotowe ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach 35/35 cm, następnie posmarować do 3/4 masą cynamonową, zwinąć w roladkę.
  3. 3. Roladę pokroić na 2 cm kawałki, ułożyć na blaszce w odległości ok 2 cm (ciasto jeszcze urośnie). Piec w temp. 180*C przez ok 20 minut.
  4. 4. Składniki na polewę dokładnie zmiksować. Gotowe, jeszcze gorące ślimaczki dekorować wg uznania. SMACZNEGO :)
przekąska kolacja deser chleb drożdżówki cynamonowe ślimaki cynamonowe drożdżówki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze