Ciepła sałatka z konfitowaną kaczką

Ciepła sałatka z konfitowaną kaczką to prosty i szybki sposób na wykorzystanie konfitowanej piersi z kaczki i nóg gęsi. Uprażone orzechy nadają rozkosznego zapachu i pożądanej chrupkości. 

Sałatki

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.57 z 163 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Wyjmujemy konfitowaną pierś kaczki, obsmażamy z obu stron na patelni, odkładamy na bok pod folią aluminiową. Na tę samą patelnię wrzucamy 2 buraki czerwone i 2 ziemniaki – wcześniej ugotowane i pokrojone w dużą kostkę lub plasterki.
  • 2.Obsmażamy, dolewamy trochę oleju i miodu, oprószamy pieprzem i tymiankiem, potrząsamy patelnią, aby składniki oblepiły się sosem. Przekładamy na talerz, przemieszujemy z liśćmi szpinaku baby, na wierzch kładziemy plasterki piersi. Polewamy sosem z oliwy, oleju orzechowego, miodu oraz soku z cytryny i musztardy do smaku, posypujemy uprażonymi orzechami.

Porady

W przepisie wykorzystano łyżkę oleju orzechowego. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 20 min.
Azjatycki makaron z konfitowaną kaczką

Azjatycki makaron z konfitowaną kaczką to kolejny przepis z wykorzystaniem konfitowanej piersi kaczki i nogi gęsi. Warto przygotować więcej na zapas, aby móc szybko przyrządzić taką azjatycką potrawę. 

mojegotowanie

Azjatycki makaron z konfitowaną kaczką