Ciasteczka z czekoladą i jagodami

Pyszne ciasteczka, które zawsze się udadzą. Zamiast jagód można użyć posiekane orzechy laskowe.

dodany przez: kwiacianna

Desery ciastka

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
50 kcal
Ocena:

(średnia 4.49 z 178 głosów)


Składniki:

  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka sody
  • 1,5 tabliczki czekolady (najlepiej gorzkiej)
  • szklanka jagód (ewentualnie orzechów laskowych lub rodzynek)

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Czekoladę pokroić w kostkę, jeśli zamiast jagód decydujemy się na orzechy - posiekać. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Dodać mąkę, sól, zmiksować. Do masy dodać jagody (orzechy bądź rodzynki) i kawałki czekolady. Z masy zrobić małe, płaskie kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze zachowując duże odstępy. Piec 10 minut w 200 stopni (piekarnik z termoobiegiem).

Kalorie: 50

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy