Chłodnik melonowy z owocami

Przygotowanie: 40 minut Oczekiwanie: 2 godziny Porcja: 80 kcal Składniki na 4 porcje

Zupychłodnik

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
80 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 178 głosów)

Składniki:

  • 4 melony (po ok. 1/2 kg)
  • 2 kiwi
  • 10 dag miąższu arbuza
  • sok z 2 pomarańczy
  • kilka łyżek wytrawnego, białego wina
  • 2 łyżki cukru
  • kilka listków mięty

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Melony umyć, osuszyć. W każdym owocu odkroić wierzchni spód tak, by stabilnie stał. Łyżką dokładnie wydrążyć miąższ, nie naruszając skórki, zmiksować go z sokiem z pomarańczy.
  • Do musu wlać wino, dodać cukier i listki mięty, wymieszać (jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać trochę wody mineralnej).
  • Kiwi obrać, pokroić w kostkę. Z arbuza usunąć pestki, pokroić go w kostkę. Dodać do zupy. Napełnić wydrążone melony. Przed podaniem schłodzić 2 godziny.

Kalorie: 80

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy