Bryndzové halušky

Przepis z kuchni słowackiej

Pierogi

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 140 głosów)

Składniki:

  • 70 dag surowych ziemniaków,
  • 30 dag mąki,
  • 22,5 dag bryndzy,
  • ok. 10 dag wędzonego boczku,
  • sól i masło.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Starte ziemniaki wymieszać z mąką. Dodać wody jeśli to konieczne. Posolić do smaku. Dzielić na porcje za pomocą noża lub łyżeczki i układać na drewnianym talerzu umytym zimna wodą. Gotować porcjami w osolonej wodzie. Ugotowane wymieszać z pokruszoną bryndzą. Polać wysmażonym boczkiem.
  • Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy