Boczek paprykowy

Dzięki długiemu leżakowaniu w zalewie oraz w przyprawach boczek wychodzi soczysty , delikatny i mocno paprykowy.

Przekąski

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 141 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg boczku surowego bez skóry
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • wędzona papryka
  • przyprawa do wieprzowiny
  • Zalewa:
  • zimna woda
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki wędzonej papryki
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Składniki zalewy połączyć razem , włożyć boczek , odstawić na 24 h do lodówki.
  • Wyjąć mięso , osuszyć na ręczniku papierowym , od środka oprószyć mięso słodką , ostrą , wędzoną papryką oraz przyprawą do wieprzowiny.
  • Zwinąć boczek w rulon , związać nicią wędliniarską. Ponownie oprószyć z każdej strony paprykami i przyprawą do wieprzowiny.
  • Zawinąć szczelnie w folię aluminiową , odstawić do lodówki na 12h. Piekarnik nagrzać do 200 st piec mięso nie odwijając z foli 1,5 h. Wyjąć z piekarnika , pozostawić w foli do ostudzenia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy