Boże Narodzenie to najbardziej tradycyjne polskie święta. Wigilia, 12 potraw, opłatek, choinka, prezenty, Mikołaj, radość i bliskość. To prawdziwe symbole Gwiazdki. Pewnych elementów tradycji nie warto zmieniać. To ona świadczy o naszej kulturze, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i buduje więź. Nie wyobrażamy siebie Wigilii bez barszczu z grzybami, pierogów czy makowca. Są jednak takie dania, które z całą pewnością możemy modyfikować, dodając im współczesnego akcentu. Połączenie tradycji i nowoczesności to doskonała okazja na wykazanie się kulinarnymi zdolnościami i inwencją twórczą.
Tradycja i nowoczesność na Gwiazdkę
Wybraliśmy top 4 przepisy, które idealnie sprawdzą się na święta. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Pamiętaj, aby wybrać świeże, smaczne i sprawdzone mięso. Takie właśnie znajdziesz w ofercie Sokołów.
Mięso dostępne w sklepach Sokołów i Gzella pochodzi z polskich hodowli, z produkcji wyróżniających się poszanowaniem środowiska naturalnego. Dzięki współpracy z najlepszymi dostawcami Sokołów może zaoferować najwyższej jakości mięso z tuczu bez antybiotyków od wagi 30 kg. Pewne pochodzenie mięsa, troska o dobrostan zwierząt, bezpieczeństwo potwierdzone certyfikatami to gwarancja najwyższej jakości. A tego właśnie oczekujemy w Boże Narodzenie.
Szukasz idealnej szynki na świąteczne śniadanie? Sprawdź najwyższej jakości szynkę sarmacką Sokołów. Specjalna kompozycja przypraw i długi proces dojrzewania zapewniają znakomity smak, który przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi mięsnej klasyki. Wędlina wyróżnia się dużą mięsnością (160 g mięsa wieprzowego na 100 g produktu), niską zawartością tłuszczu i wysoką zawartością białka.
Dla fanów pasztetu też się coś znajdzie. To Pasztet Pieczony Naturrino. Ma wyrazisty smak, jest pieczony w tradycyjny sposób i przygotowany z najlepszej jakości mięs i podrobów. Nie zawiera dodanych konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów.
Masz już doskonałe mięso. Teraz czas na przygotowanie potraw. Włącz ulubioną playlistę świąteczną i do dzieła!
Drożdżowy chlebek z pasztetem
Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: 8 porcji
SKŁADNIKI:
- 200 g wody w temperaturze pokojowej
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 opakowanie Pasztetu Pieczonego SOKOŁÓW
- 2 czubate łyżki serka twarogowego śmietankowego
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czerwonego
- gałązki świeżych ziół do dekoracji
- Konfitura z pomarańczy i żurawiny do podania
PRZYGOTOWANIE:
1. Do szerokiej miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, a następnie wlewamy wodę oraz oliwę. Ręcznie lub przy pomocy robota wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy będzie elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
2. Pasztet rozgniatamy widelcem, łączymy z serkiem śmietankowym, posiekanymi orzechami, żurawiną oraz czerwonym pieprzem.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Pokrywamy go przygotowanym farszem i zwijamy w rulon, który kroimy na około 5 cm kawałki. Układamy je dowolnie w natłuszczonej tortownicy o średnicy 18-20 cm i odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół) na 45 min. Podajemy z konfiturą z pomarańczy i żurawiny.
Francuska choinka z szynką, serem i czarnuszką
Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: 1 duża choinka
SKŁADNIKI:
- 2 opakowania Szyneczki Tostowej z Indyka SOKOLIKI
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 3-4 łyżki sosu pomidorowego
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka czarnuszki
- 1/2 szklanki tartego żółtego sera
- 1 roztrzepane jajko
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie przy pomocy wykrawaczek do ciasteczek wycinamy gwiazdki w 3 rozmiarach i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Okrawki ciasta chłodzimy i rozwałkowujemy ponownie, tak aby wykorzystać cały arkusz. Z szynki wycinamy gwiazdeczki w ilości odpowiadającej tym przygotowanym z ciasta francuskiego.
- Gwiazdki z ciasta pokrywamy sosem pomidorowym i posypujemy oregano.
- Następnie wykładamy gwiazdki z szynki (wykorzystujemy również okrawki, docinając je nożem), równomiernie posypujemy cienką warstwą żółtego sera i obsypujemy czarnuszką. 2-3 najmniejsze gwiazdki smarujemy jedynie roztrzepanym jajkiem.
- Przy pomocy małego pędzelka smarujemy również boki wszystkich gwiazdek.
- Tak przygotowaną blachę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Całość pieczmy około 10-12 min, aż ciasto zacznie się ładnie rumienić.
- Przestygnięte gwiazdki ustawiamy jedna na drugiej w kolejności od największych do najmniejszych, w taki sposób aby utworzyły gałązki choinki. Przez środek delikatnie wbijamy wykałaczkę, na której czubku zawieszamy pustą gwiazdeczkę.
Placuszki z boczkiem, kiszoną kapustą i bakaliami
Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 8-9 sztuk
SKŁADNIKI:
- 3 jajka „M”
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonych płatków chili
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 opakowanie Boczku Wędzonego Surowego SOKOŁÓW
- 1 szklanka odciśniętej kiszonej kapusty
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 8 suszonych moreli
- olej do smażenia
- serek śmietankowy kanapkowy do podania
- gałązki rozmarynu, posiekane migdały, świeża żurawina do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
- Jajka, serek homogenizowany, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy miksujemy aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji.
- Cebulę kroimy w piórka, a boczek w paseczki.
- Migdały drobno siekamy, a morele kroimy w paseczki.
- W misce łączymy kapustę, cebulę, boczek oraz bakalie, wlewamy ciasto i dokładnie mieszamy.
- Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 4 min z każdej strony). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z serkiem śmietankowym, obsypane siekanymi migdałami i udekorowane świeżą żurawiną oraz rozmarynem.
Orzechowy schab pieczony z Szynką Sarmacką i owocami
Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: 8 porcji
SKŁADNIKI:
- 1,2-1,5 kg schabu surowego bez kości SOKOŁÓW
- 1 opakowanie Szynki Sarmackiej Gold SOKOŁÓW
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- gałązki świeżych ziół do dekoracji
MARYNATA:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- 1 łyżka soli ziołowej
- 1 łyżka nerkowców
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżeczka mielonych płatków chili
PRZYGOTOWANIE:
- Orzechy drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty.
- Jabłko i gruszkę kroimy na półplasterki, a plastry szynki przekrawamy wzdłuż na pół.
- Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy na około 1 cm plastry, tworząc kieszonki (nie przecinamy mięsa do końca). Każdą kieszonkę i całe mięso dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Do każdej kieszonki wkładamy po 3 kawałki owoców oraz po 2 kawałki szynki.
- Schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 70 minut. Gotową pieczeń dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Materiał powstał z udziałem marki Sokołów.