Boże Narodzenie to najbardziej tradycyjne polskie święta. Wigilia, 12 potraw, opłatek, choinka, prezenty, Mikołaj, radość i bliskość. To prawdziwe symbole Gwiazdki. Pewnych elementów tradycji nie warto zmieniać. To ona świadczy o naszej kulturze, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i buduje więź. Nie wyobrażamy siebie Wigilii bez barszczu z grzybami, pierogów czy makowca. Są jednak takie dania, które z całą pewnością możemy modyfikować, dodając im współczesnego akcentu. Połączenie tradycji i nowoczesności to doskonała okazja na wykazanie się kulinarnymi zdolnościami i inwencją twórczą. 

Tradycja i nowoczesność na Gwiazdkę 

Wybraliśmy top 4 przepisy, które idealnie sprawdzą się na święta. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Pamiętaj, aby wybrać świeże, smaczne i sprawdzone mięso. Takie właśnie znajdziesz w ofercie Sokołów.

Mięso dostępne w sklepach Sokołów i Gzella pochodzi z polskich hodowli, z produkcji wyróżniających się poszanowaniem środowiska naturalnego. Dzięki współpracy z najlepszymi dostawcami Sokołów może zaoferować najwyższej jakości mięso z tuczu bez antybiotyków od wagi 30 kg. Pewne pochodzenie mięsa, troska o dobrostan zwierząt, bezpieczeństwo potwierdzone certyfikatami to gwarancja najwyższej jakości. A tego właśnie oczekujemy w Boże Narodzenie. 

Szukasz idealnej szynki na świąteczne śniadanie? Sprawdź najwyższej jakości szynkę sarmacką Sokołów. Specjalna kompozycja przypraw i długi proces dojrzewania zapewniają znakomity smak, który przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi mięsnej klasyki. Wędlina wyróżnia się dużą mięsnością (160 g mięsa wieprzowego na 100 g produktu), niską zawartością tłuszczu i wysoką zawartością białka.

Dla fanów pasztetu też się coś znajdzie. To Pasztet Pieczony Naturrino. Ma wyrazisty smak, jest pieczony w tradycyjny sposób i przygotowany z najlepszej jakości mięs i podrobów. Nie zawiera dodanych konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów.

 

Masz już doskonałe mięso. Teraz czas na przygotowanie potraw. Włącz ulubioną playlistę świąteczną i do dzieła!


Drożdżowy chlebek z pasztetem

Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: 8 porcji

SKŁADNIKI: 

  • 200 g wody w temperaturze pokojowej
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie Pasztetu Pieczonego SOKOŁÓW
  • 2 czubate łyżki serka twarogowego śmietankowego
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czerwonego
  • gałązki świeżych ziół do dekoracji
  • Konfitura z pomarańczy i żurawiny do podania

PRZYGOTOWANIE:
    1.    Do szerokiej miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, a następnie wlewamy wodę oraz oliwę. Ręcznie lub przy pomocy robota wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy będzie elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
    2.    Pasztet rozgniatamy widelcem, łączymy z serkiem śmietankowym, posiekanymi orzechami, żurawiną oraz czerwonym pieprzem.
    3.    Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm.  Pokrywamy go przygotowanym farszem i zwijamy w rulon, który kroimy na około 5 cm kawałki. Układamy je dowolnie w natłuszczonej tortownicy o średnicy 18-20 cm i odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół) na 45 min. Podajemy z konfiturą z pomarańczy i żurawiny.
 

Francuska choinka z szynką, serem i czarnuszką

Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: 1 duża choinka

SKŁADNIKI: 

  • 2 opakowania Szyneczki Tostowej z Indyka SOKOLIKI
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 3-4 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 1/2 szklanki tartego żółtego sera
  • 1 roztrzepane jajko

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie przy pomocy wykrawaczek do ciasteczek wycinamy gwiazdki w 3 rozmiarach i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Okrawki ciasta chłodzimy i rozwałkowujemy ponownie, tak aby wykorzystać cały arkusz. Z szynki wycinamy gwiazdeczki w ilości odpowiadającej tym przygotowanym z ciasta francuskiego.
  3. Gwiazdki z ciasta pokrywamy sosem pomidorowym i posypujemy oregano.
  4. Następnie wykładamy gwiazdki z szynki (wykorzystujemy również okrawki, docinając je nożem), równomiernie posypujemy cienką warstwą żółtego sera i obsypujemy czarnuszką. 2-3 najmniejsze gwiazdki smarujemy jedynie roztrzepanym jajkiem.
  5. Przy pomocy małego pędzelka smarujemy również boki wszystkich gwiazdek.
  6. Tak przygotowaną blachę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Całość pieczmy około 10-12 min, aż ciasto zacznie się ładnie rumienić.
  7. Przestygnięte gwiazdki ustawiamy jedna na drugiej w kolejności od największych do najmniejszych, w taki sposób aby utworzyły gałązki choinki. Przez środek delikatnie wbijamy wykałaczkę, na której czubku zawieszamy pustą gwiazdeczkę.

Placuszki z boczkiem, kiszoną kapustą i bakaliami

Czas przygotowywania: 20 minut
Liczba porcji: 8-9 sztuk

SKŁADNIKI: 

  • 3 jajka „M”
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonych płatków chili
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 opakowanie Boczku Wędzonego Surowego SOKOŁÓW
  • 1 szklanka odciśniętej kiszonej kapusty
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 8 suszonych moreli
  • olej do smażenia
  • serek śmietankowy kanapkowy do podania
  • gałązki rozmarynu, posiekane migdały, świeża żurawina do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka, serek homogenizowany, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy miksujemy aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji.
  2. Cebulę kroimy w piórka, a boczek w paseczki.
  3. Migdały drobno siekamy, a morele kroimy w paseczki.
  4. W misce łączymy kapustę, cebulę, boczek oraz bakalie, wlewamy ciasto i dokładnie mieszamy.
  5. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron, aż osiągną złocisty kolor (po około 4 min z każdej strony). Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z serkiem śmietankowym, obsypane siekanymi migdałami i udekorowane świeżą żurawiną oraz rozmarynem.

Orzechowy schab pieczony z Szynką Sarmacką i owocami

Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: 8 porcji

SKŁADNIKI: 

  • 1,2-1,5 kg schabu surowego bez kości SOKOŁÓW
  • 1 opakowanie Szynki Sarmackiej Gold SOKOŁÓW
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • gałązki świeżych ziół do dekoracji

MARYNATA: 

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • 1 łyżka soli ziołowej
  • 1 łyżka nerkowców
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka mielonych płatków chili

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzechy drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce łączymy wszystkie składniki marynaty.
  2. Jabłko i gruszkę kroimy na półplasterki, a plastry szynki przekrawamy wzdłuż na pół.
  3. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy na około 1 cm plastry, tworząc kieszonki (nie przecinamy mięsa do końca). Każdą kieszonkę i całe mięso dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Do każdej kieszonki wkładamy po 3 kawałki owoców oraz po 2 kawałki szynki.
  4. Schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 70 minut. Gotową pieczeń dekorujemy świeżymi ziołami i podajemy z ulubionymi dodatkami.

 

Materiał powstał z udziałem marki Sokołów.