Jak rozpoznać wołowinę wysokiej jakości?

Idziesz do sklepu i rozglądasz się za dobrej jakości wołowiną, ale masz wątpliwości, kiedy bierzesz do ręki opakowanie mięsa wołowego? Co powinno zwrócić Twoją uwagę?

1. Kolor mięsa wołowego - przyjrzyj się dokładnie

Wołowina z młodego bydła powinna mieć kolor jasnoczerwony. Niekiedy może on być ciemnoczerwony, a to za sprawą, że mięso szybko ciemnieje pod wpływem tlenu - nie powinno mieć to jednak wpływu na jego walory smakowe. Jeśli zauważysz, że mięso ma kolor bardziej brązowy niż czerwony to znak, że nie jest świeże. Podobnie będzie, gdy dostrzeżesz na nim plamy.

Ważne!

Mięso wołowe zapakowane próżniowo może mieć ciemniejszy kolor. Jest to efekt naturalnego procesu utleniania. Po otwarciu opakowania i styczności z tlenem po kilku minutach mięso wróci do jaśniejszego, czerwonego koloru.


 
Również tłuszcz wołowy powinien posiadać określony kolor - najlepiej śmietankowy. Gdy i jego odcień będzie ciemniejszy, to masz prawo podejrzewać, że mięso pochodzi ze starszych sztuk bydła. Kolor tłuszczu wołowego nie zmienia się bowiem nawet podczas sezonowania (dojrzewanie mięsa, które jest pocięte na mniejsze kawałki, a następnie pakowane próżniowo).

2. Zapach mięsa wołowego

To najprostszy sposób, po którym sprawdzisz, czy wołowina jest dobrej jakości, choć ciężko wymagać, aby w sklepie wykonywać tego rodzaju test. Niemniej warto wiedzieć, że zapach świeżej wołowiny jest bardzo delikatny. Silniejsza woń (zwłaszcza lekko kwaśna) powinna Cię zaalarmować.

3. Wilgotność i struktura wołowiny

Świeże mięso wołowe powinno być sprężyste i nieco lśniące. Także jego struktura jest charakterystyczna. Wołowina w dotyku jest dość twarda, jej konsystencja powinna lekko się rozpadać do ściśnięciu, lecz po chwili wrócić do stanu wyjściowego. Gdy ślad po naciśnięciu pozostaje na mięsie wołowym przez dłuższy czas, to znak, że mięso nie jest najwyższej jakości. Podobnie, gdy po naciśnięciu wydobywa się z niego sok.

4. Uznane na świecie systemy klasyfikacji gwarantujące określoną jakość wołowiny

Jeśli chcesz mieć 100% pewność co do jakości kupowanego mięsa wołowego możesz wybrać produkt, który posiada oznaczenie poziomu jakości gwarantowane uznanym na świecie systemem klasyfikacji jakości. Taką wołowinę kupuj zawsze zapakowaną. Po pierwsze na etykiecie znajdziesz informacje o klasie jakości wybranego kawałka mięsa, po drugie wołowina zapakowana próżniowo cały czas dojrzewa (czyli staje się coraz bardziej krucha i delikatna).


 
Jednym z najbardziej znanych i uznanych na całym świecie systemów klasyfikacji jakości wołowiny jest system stworzony i kontrolowany przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA). 

Każdy kawałek wołowiny wyprodukowany w USA ma przyznany określony poziom jakości w ramach tego systemu, aby klient podczas zakupów miał gwarancję, że wybrał kawałek spełniający dokładnie jego wymagania jakościowe. 

W każdym zakładzie mięsnym przebywają oddelegowani przez ministerstwo urzędnicy, tzw. „graderzy”, których zadaniem jest analiza każdej tuszy i sklasyfikowanie jej jakości. Trzy najwyższe klasy jakości systemu amerykańskiego to kolejno od najwyższej USDA PRIME (najlepsza, bardzo marmurkowa wołowina na specjalne okazje), USDA CHOICE (bardzo wysokiej jakości marmurkowa wołowina), USDA SELECT (dobra wołowina, codziennej, obiadowej jakości).

Podobne systemy klasyfikacji jakości posiada Australia oraz Japonia. Kupujący wybiera odpowiadający mu poziom jakości mięsa na podstawie informacji na etykiecie.

Sklep mięsny online, czyli gdzie kupować wołowinę

Kiedy myślisz o sklepie z wołowiną wysokiej jakości, to raczej pierwszy lepszy supermarket nie jest Twoim skojarzeniem. Chociaż w niektórych delikatesach oraz sieciach sprzedaży detalicznej można już znaleźć wołowinę wysokiej jakości. Na przykład sieć Auchan oferuje sezonowane steki amerykańskie Black Angus w najwyższych klasach jakości. Dostępność nie jest jednak jeszcze aż tak duża w całej Polsce. Zdecydowanie najwygodniejszym i najszybszym sposobem jest zakup w sprawdzonym, wyspecjalizowanym sklepie internetowym.

Czy zakup mięsa przez internet to dobry pomysł?



Sklep mięsny online to doskonałe miejsce, w którym możesz kupić wysokiej jakości wołowinę. Mięso zamówisz szybko i wygodnie nie wychodząc z domu. Pamiętaj, że najważniejsze jest to, żeby zamówić w sklepie wyspecjalizowanym. W takim, który zajmuje się mięsem premium i ma doświadczenie w selekcji produktów najwyższej jakości. Będzie też gwarantował odpowiednie zabezpieczenie chłodnicze produktu podczas dostawy. Sklep z wołowiną www.bbq.pl to właściwy adres, jeśli szukasz wołowiny wysokiej, gwarantowanej jakości. Dlaczego warto skorzystać z jego oferty?

•    Sklep BBQ.pl oferuje mięsa premium, które odznaczaj się wysoką jakością, w tym głównie wołowinę.. Znajdziesz tam pełną gamę produktów sezonowanych takich jak wołowina Black Angus z USA w najwyższych klasach jakości USDA PRIME oraz USDA CHOICE.
•    Masz pewność, że mięso pochodzi od sprawdzonych dostawców i jest starannie selekcjonowane.
•    Otrzymujesz pewność, że otrzymasz mięso odpowiednio zapakowane i zabezpieczone, a jednocześnie możesz liczyć na wskazówki od ekspertów jeśli masz jakiekolwiek pytania.
•    W ten sposób wspierasz lokalną gospodarkę - BBQ.pl to rodzinna firma ze 100% polskim kapitałem, która od wielu lat specjalizuje się w mięsie premium.
Pyszny stek a może burger wołowy z grilla? Nawet najlepszy przepis okaże się niewypałem, gdy kupisz średniej jakości mięso. Nie ryzykuj i wybieraj świadomie.