Zupa z brokulem, ryzem i brukselka gotowana na kaczce

Warzywna zupa z dodatkiem ryzu, wzbogacona delikatnym posmakiem kaczego miesa.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 145 głosów)

Składniki:

  • - kosci rosołowe z kaczki + szyja i podroby,
  • - 2l wody,
  • - 3 duze marchewki,
  • - 2 duze korzenie pietruszki,
  • - 1 duza cebula cukrowa,
  • - 1 por,
  • - 100g brukselki,
  • - 1 duzy brokul,
  • - 5-6 lyzek ryzu,
  • - 2 lodygi selera,
  • - sól, pieprz, lisc laurowy, vegeta, maggie.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Elementy kaczki dobrze wypłukać z krwi. Do dużego garnka nalewamy zimna wode, wrzucamy kosci, solimy i gotujemy przez ok. 50 minut na średnim, ale niewielkim ogniu. Warzywa , obieramy, myjemy i kroimy: Marchew, pietruszke i cebule w kostke, selera w paski, łodygę brokula w kostke, natomiast roze, dzielimy na mniejsze porcje, pora w plastry, z brukselki odcinamy twardsze czesci i zewnętrzne, brzydsze listki. Do gotującej wody (po 50minutach gotowania kosci z kaczki), dodajemy marchew, cebule i pietruszke, vegete, pieprz, gotujemy ok. 10minut i wrzucamy lisc laurowy, seler, por, brokul, brukselke i ryz, gotujemy przez 20 minut, pod przykryciem do miękkości warzyw, po czym doprawiamy do smaku, zdejmujemy pokrywke z garnka i nie pozostawiamy na goracym palniku (aby ryz nam się dalej nie sparzal).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy