ZUpa dyniowa z serem gorgonzola

Pyszna zupa dyniowa w nietypowym wydaniu... Idealna na halloween...

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 195 głosów)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ok. 1,5 kg miąższu z dyni
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 korzenia selera
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka miodu
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • prażone pestki dyni (obrane pestki dyni uprażyć na gorącej patelni, by były chrupkie ;))
  • ser gorgonzola do podania

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do garnka wlać ok. 2 litrów wody, dodać piersi z kurczaka, zagotować. Dodać obraną i pokrojoną w talarki marchew, pietruszkę oraz kostki selera, zagotować. W międzyczasie dynię oczyścić, wyciągnąć pestki, obrać i pokroić miąższ w kostkę. Wyciągnąć kurczaka z zupy. Pokroić w kostkę.
  • Następnie na łyżce masła podsmażyć posiekaną drobno cebulę i dodać do zupy. Dodać kawałki dyni.Gotować przez około 15-20 minut do miękkości warzyw. Dodać miód, pieprz, czosnek, imbir oraz sól. Całość zmiksować by powstała jednolita konsystencja. Dodać lubczyk i kawałki kurczaka. Zagotować.
  • Podawać z kawałkiem sera oraz prażonymi pestkami dyni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy