Ziołowe bułki z pomidorami

Przepis na pyszne ziołowe bułeczki z pomidorami. Idealne na śniadanie.

Dodany przez:

Ziołowe bułki z pomidorami

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • ZACZYN:
  • 1 dag świeżych drożdży
  • 20 dag mąki typ 650
  • CIASTO:
  • 1 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki letniego mleka
  • 2–3 łyżki oliwy
  • 35 dag mąki typ 650
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżka ziołowej mieszanki włoskiej
  • garść czarnych oliwek bez pestek, dokładnie osuszonych
  • 2 suszone pomidory z oliwy, dokładnie osączone
  • 2 duże, mięsiste pomidory, najlepiej bycze serca
  • gruba sól
  • świeży tymianek

Przygotowanie

  1. Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach letniej wody, mieszamy z przesianą mąką i odstawiamy na noc pod przykryciem, w ciepłe miejsce.
  2. Rano robimy ciasto: drożdże mieszamy dokładnie z mlekiem i zaczynem, oliwą i szklanką letniej wody. Cały czas mieszając (można mikserem z hakami – ciasto jest luźne), wsypujemy przesianą mąkę i sól, po wsypaniu ostatniej porcji miksujemy (lub wyrabiamy rękoma, jeśli mikser nie daje już rady) przez 5 min. Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 2–3 godz. – ciasto musi przynajmniej potroić objętość. Wtedy dodajemy do niego zioła, drobno pokrojone oliwki, jak najdrobniej posiekane suszone pomidory i szybko przegniatamy – tyle, żeby dodatki równo rozeszły się po cieście. Dzielimy na 8–10 części, z każdej formujemy okrągły placek grubości ok. 2 cm. Układamy na
  3. blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy na 20 min. W międzyczasie kroimy pomidory (w poprzek) w plasterki grubości ok. 1/2 cm i dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach. Kładziemy po plastrze na każdej bułce (najlepiej, aby miały jednakową średnicę). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C na ok. 20 min. Gorące bułki skrapiamy oliwą, posypujemy grubą solą i świeżymi listkami tymianku.
Śniadanie chleb pomidory bułki pieczywo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze