Ziemniaczane kluski z jabłkiem

Kluski jak kopytka z dodatkiem tartego jabłka.

Desery

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 152 głosów)

Składniki:

  • 30 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 jabłka
  • 1 jajko
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ugotowane (np. pozostałe z obiadu) ziemniaki przecisnąć przez praskę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ziemniaków. Dodać też jajko i mąkę, zagnieść ciasto (ma być miękkie i nie kleić się do rąk). Z ciasta utoczyć wałek o średnicy ok. 1,5-2 cm, kroić w 1 cm grubości plastry. Kluski wrzucać partiami do wrzątku i gotować ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podawać np. z masłem i cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy