Zdrowy Mac&Cheese

Przepis inspirowany klasycznym amerykańskim "comfort food" w nieco zdrowszej wersji

Dania główneZapiekankidania z makaronem

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 182 głosów)

Składniki:

  • kawałek dyni (może być mrożona)
  • oliwa
  • pęczek bazylii
  • 2 kromki dobrego czerstwego chleba
  • 1/2 główki brokuła
  • mały ząbek czosnku
  • po ok. 100g cheddara i gruyere'a
  • 4 łyżki śmietany 36%
  • garść pomidorków cherry
  • ok. 300 g makaronu (po polsku ten kształt nazywa się chyba kolanka)
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Dynię kroimy w kawałki, pieczemy z odrobiną soli i oliwy przez około 20 minut w 200 stopniach. Brokuła, połowę bazylii, czosnek i chleb wrzucamy do blendera i lekko miksujemy. Przekładamy do miseczki, myjemy blender i miksujemy pomidorki z resztą bazylii. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (nieco krócej niż podano na opakowaniu). Sery mieszamy ze śmietaną i pomidorami, przyprawiamy pieprzem. Makaron odcedzamy (możemy zostawić na boku odrobinę wody z gotowania), wrzucamy z powrotem do garnka i mieszamy z dynią, serami, śmietaną i pomidorkami. W razie potrzeby dodajemy trochę wody (w czasie pieczenia makaron wsiąknie jeszcze sporo płynu). Posypujemy brokułami i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy