Zapiekanka z wolowiny i orzechów

Zapiekanka z wołowiny i orzechów włoskich

dania mięsneZapiekanki

Czas przygotowania:
55 min.
Kalorie:
560 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 141 głosów)

Składniki:

  • 35 dag gotowanej wołowiny
  • cebula
  • 6 dag orzechów
  • 30 ml bulionu wołowego
  • 5 dag masła
  • łyżka mąki
  • łyżka sosu chili
  • 2 łyżki sosu worcester
  • 50 dag purée ziemniaczanego
  • 25 g kaszy bulgur
  • 5 dag sera gruyère
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ■ Obrać i posiekać cebulę. Podsmażyć ją na maśle. Oprószyć mąką, wymieszać
  • i podsmażyć jeszcze przez minutę.
  • ■ Zmiażdżyć orzechy. Doprowadzić bulion do wrzenia.
  • ■ Dodawać do bulionu cebulę, następnie sos chili, sos worcester, sól i pieprz, wymieszać. Gotować przez kolejne 10 minut na małym ogniu, mieszając, aż powstanie
  • gęsta, gładka masa.
  • ■ Pokroić gotowaną wołowinę. Wymieszać z orzechami i sosem, przełożyć do naczynia.
  • Na wierzch wyłożyć purée ziemniaczane. Wymieszać kaszę i starty ser gruyère,
  • ułożyć równą warstwą na wierzchu zapiekanki.
  • ■ Zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180˚C, aż wierzch się zapiecze i stanie się chrupiący. Podawać gorące.

Kalorie: 560

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy