Zapiekanka z sosem sojowo - serowym

Pyszna mięsno grzybowa zapiekanka. Podawać z ziemniakami lub z kluskami śląskimi.

Dania główneZapiekankiSosy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 191 głosów)

Składniki:

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 40dag pieczarek
  • cebula
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 15dag sera żółtego
  • 150ml śmietanki 18%
  • sos sojowy
  • przyprawa do kurczaka
  • kucharek
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso ugotować (jak na rosół), obrać ze skóry i kości, przyprawić przyprawą do kurczaka, sosem sojowym, podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
  • Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, usmażyć na maśle, przyprawić kucharkiem, pieprzem, czosnkiem. Seler naciowy pokroić w krążki, podsmażyć.
  • Ser pokroić w drobną kosteczkę wymieszać ze śmietanką i 2 łyżkami sosu sojowego, zagotować (aby ser się stopił.
  • Do naczynia żaroodpornego ułożyć mięso polać połową sosu, następnie seler, pieczarki i reszta sosu, zapiekać w rozgrzanym piekarniku w temp 160 stopni ok 15-20 minut.
  • Pychotka!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy